18 Μάρτιος 2020, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 19:07

Κορονοϊός: 418 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 31 νέα κρούσματα, 64 «ορφανά» κρούσματα, 13 διασωληνωμένοι ασθενείς

  • Κορονοϊός: 418 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 31 νέα κρούσματα, 64 «ορφανά» κρούσματα, 13 διασωληνωμένοι ασθενείς
    Φωτογραφία που έχει ληφθεί με drone πάνω από το Μοναστηράκι, σε μια άδεια Αθήνα και ενώ αυξάνονται τα κρούσματα από τον νέο κορονοϊό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ανδρέας Τσακναρίδης)

Αυξήθηκαν κατά 31 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα με το συνολικό αριθμό των ασθενών να φτάνει τους 418. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2, λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εξήγησε πως από αυτά τα κρούσματα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 από τους οποίους διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή, 14 πολίτες έχουν λάβει εξιτήριο με την υγεία τους να βελτιώνεται συνεχώς. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 εργαστηριακά δείγματα. Κατά την ανάλυση, όμως των νέων δεδομένων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι σύντομα τόσο η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες θα περάσουν σε νέα λογική. «Πλέον θα περάσουμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία δεν θα μετράμε όλα τα κρούσματα, αλλά θα καταγράφουμε τα σοβαρά κρούσματα κι εκείνα που χρειάζονται άμεση νοσηλεία», ανέφερε.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα, τους θανάτους και τις νοσηλείες, τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάστηκε ειδική ομάδα δείχνουν ότι σήμερα τα πραγματικά περιστατικά στη χώρα μας είναι 2.000-3000.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τους υπολογισμούς.

Νέα μέτρα στη μετακίνηση εκτός σπιτιού

Νέους περιορισμούς στη μετακίνηση εκτός σπιτιού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Από αύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας μετά τον Σωτήρη Τσιόδρα, είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων». Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.