18 Μάρτιος 2020, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 10:23

Έκτακτα μέτρα του ΕΟΠΥΥ: Πώς θα γράφονται φάρμακα, τι ισχύει για τα υψηλού κόστους

  • Έκτακτα μέτρα του ΕΟΠΥΥ: Πώς θα γράφονται φάρμακα, τι ισχύει για τα υψηλού κόστους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ για όσους ασφαλισμένους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ασθενείς άνω των 70 και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα). Έτσι, οι γιατροί θα μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται και στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Επίσης, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να εξουσιοδοτούν κάποιον με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, που δεν χρειάζεται θεώρηση, αλλά μόνο τα στοιχεία ταυτότητας και ο ΑΦΜ αυτού που θα παραλάβει τα σκευάσματα.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα ραντεβού για παραλαβή στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, και σταδιακά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού.

Επιπλέον, οι γνωματεύσεις ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές θα γίνονται δεκτές μέσω του eΔΑΠΥ, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα υποβάλλονται και οι δαπάνες, χωρίς να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, και χωρίς να υποβάλλονται ατομικά αιτήματα. Τέλος, αναστέλλεται προσωρινά για ένα μήνα η λειτουργία των Επιτροπών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.