17 Μάρτιος 2020, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2020, 18:55

Οδηγίες του ΥΠΕΞ για τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό

  • Απάντηση της Αθήνας στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας
    Το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών στην λεωφ. Βασ. Σοφίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εκ της διάδοσης του κορονοϊού (Covid-19) σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

  • Να αποφεύγονται τα ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς οι χώρες αυτές λαμβάνουν συνεχώς νέα μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και εξόδου αλλοδαπών πολιτών.
  • Για όσους βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, μέσω και των σχετικών ενημερώσεων των ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό από τις οικείες ιστοσελίδες (δείτε ΕΔΩ). Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης των ελληνικών Αρχών, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, το ΥΠΕΞ συστήνει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές, προκειμένου οι τελευταίες να παράσχουν κάθε δυνατή αρωγή σε τυχόν προβλήματα.
  • Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις από και προς την Αλβανία, την Ιταλία, τα Σκόπια και την Ισπανία.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Κρυπτογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών:

  • Κρυπτογραφική Υπηρεσία: +302103681000 / 1259 / 1730
  • Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων: mdk@mfa.gr

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, τα άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας ή χώρας προέλευσης, τίθενται υποχρεωτικά σε αυτοπεριορισμό για διάστημα 14 ημερών από την ημέρα εισόδου τους στην χώρα. Προβλέπεται μάλιστα διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.