16 Μάρτιος 2020, 22:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2020, 01:23

Ιερά Σύνοδος: Κλειστές Λειτουργίες, αναβάλλονται οι γάμοι και οι βαφτίσεις λόγω του κορονοϊού

  • Ιερά Σύνοδος: Κλειστές Λειτουργίες, αναβάλλονται οι γάμοι και οι βαφτίσεις λόγω του κορονοϊού
    Η αίθουσα που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (φωτ.: Εκκλησία της Ελλάδος)

Με λιτό τρόπο και για μία ώρα θα γίνονται πλέον οι κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες στους ναούς μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου (11 Απριλίου), και η λειτουργία για τη γιορτή του Ευαγγελισμού, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας για τα μέτρα για τον SARS-CoV-2.

Η ιεραρχία, λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις των ειδικών, ζητά από τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στα σπίτια τους και να συμπεριφέρονται σαν να είναι φορείς του ιού.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται και η αναβολή και των Μυστηρίων της βάπτισης και του γάμου. Οι κηδείες θα γίνονται μέσα στους ναούς μόνο με την παρουσία της οικογένειας, και τα μνημόσυνα μόνο πάνω από τους τάφους. Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι υιοθετεί όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και εμπιστοσύνη στις υγειονομικές Αρχές και στην κυβέρνηση, και τονίζει ότι εκτιμά τη διακριτικότητα με την οποία «η Πολιτεία εκφράζει το σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας». Εάν ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα, η ιεραρχία θα συνεδριάσει και πάλι για την εκτίμηση της κατάστασης.

Ακόμα προτρέπει τους χριστιανούς να προσεύχονται κάθε βράδυ στα σπίτια τους «υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων-ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί».

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, πριν από τη συνεδρίαση ενημέρωσε τους ιεράρχες για την πανδημία, παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. «Αυτό που τόνισα ήταν να αποφύγουμε να γίνουν οι Εκκλησίες μας εστίες μετάδοσης του ιού», ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον SARS-CoV-2.