16 Μάρτιος 2020, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 13:12

«127 δάκρυα»: Aναπαράσταση του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου από ποντιακό σύλλογο (βίντεο)

  • «127 δάκρυα»: Aναπαράσταση του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου από ποντιακό σύλλογο (βίντεο)
    (Φωτ.: Δήμος Εορδαίας)

Ένα δύσκολο εγχείρημα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου «Κρέμιτσα», με τη βοήθεια του δραστήριου προέδρου του Παύλου Παραστατίδη, επιχειρώντας την αναπαράσταση, υπό μορφή θεατρικού έργου, μέρους του Ολοκαυτώματος του χωριού από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με την εκτέλεση 279 κατοίκων, κατά την περίοδο 1941-1944. «Θα είναι ένα έργο που θα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο και θα έχει τίτλο "127 δάκρυα"» αναφέρει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του σωματείου που έχει γράψει το σενάριο και σκηνοθετεί την παράσταση.

Η παρουσίαση του έργου έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 16 Μαΐου, στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Μεσόβουνο Εορδαίας.

Τα «127 δάκρυα» αναφέρονται στη θυσία των 119 γυναικόπαιδων, των 157 ανδρών και των τριών στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού, στις 23 Απριλίου του 1944. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, όλη η παράσταση θα βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων που συγκέντρωσε ο ίδιος. «Υπηρετώ το σωματείο 25 ολόκληρα χρόνια και σήμερα είμαι και πρόεδρος της κοινότητας. Αφιέρωσα τη ζωή μου συγκεντρώνοντας ηχητικά από ανθρώπους τις πρώτης γενιάς. Ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, με σκοπό τη διάδοση της πολύπαθης μας ιστορίας» ανέφερε ο Παύλος Παραστατίδης.

«Μέσα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους προσπαθώ να παρουσιάσω τους ανθρώπους ενός μικρού χωριού που θυσιάστηκαν στο αγώνα για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Φιλοδοξία μου είναι το θεατρικό κοινό να αποκομίσει θετικά στοιχεία κατά την παρουσίαση του έργου. Η ιστορία του Μεσόβουνου να πάρει τη θέση που της ανήκει» συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Στην παράσταση θα λάβουν μέρος περίπου 200 άτομα, ερασιτέχνες ηθοποιοί και κομπάρσοι, ενώ θα συμμετάσχει και η 9η Ταξιαρχία Κοζάνης.

Οι πρόβες των ηθοποιών είχαν ξεκινήσει, όμως τώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο έχουν διακοπεί λόγω των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού.