16 Μάρτιος 2020, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2020, 08:33

Μέτρα και από την Εκκλησία για τον κορονοϊό –Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος

  • Ιερά Σύνοδος: Την Τρίτη η συνεδρίαση για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα υγείας σχετιζόμενα με τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Η ΔΙΣ, που θα συνεδριάσει υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναμένεται να εξετάσει διάφορες προτάσεις και να λάβει νέα μέτρα για το ζήτημα του κορονοϊού.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανός ο περιορισμός ή η αναστολή Θείων Λειτουργιών και των Ακολουθιών των Χαιρετισμών.

Θα τεθεί επί τάπητος εάν οι ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί και υπό ποιες συνθήκες θα γίνεται η προσευχή και η λατρεία των πιστών, κ.ά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ζήτησε (και) από τους 11 μητροπολίτες της Αττικής να προσέλθουν στο συνοδικό μέγαρο προκειμένου από κοινού με την ΔΙΣ να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Εξάλλου, μια εβδομάδα νωρίτερα (την περασμένη Δευτέρα), η ΔΙΣ είχε συνεδριάσει και πάλι για το συγκεκριμένο ζήτημα δημόσιας υγείας και είχε στείλει εγκύκλιο σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με ορισμένα, πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Θυμίζουμε ότι χθες ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.

Επίσης, χθες, κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μας είναι σαφές. Θέλουμε να αποφύγουμε τις συναθροίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, που γνωρίζουμε όλοι ότι προσέρχονται στις εκκλησίες. Για αυτό θα συνεδριάσει αύριο (σ.σ. σήμερα) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις».