15 Μάρτιος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2020, 11:22

Από την Κοζάνη ο τέταρτος νεκρός από τον κορονοϊό – Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ

  • Από την Κοζάνη ο τέταρτος νεκρός από τον κορονοϊό – Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ
    Η είσοδος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Τη μάχη με το θάνατο έχασε, σήμερα, ακόμα ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για έναν άνδρα 53 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο άνδρας ήταν από τη Σιάτιστα Κοζάνης και εργαζόταν ως παρασκευαστής στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της Καστοριάς.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ. Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

Την ανακοίνωση για το θάνατο του τέταρτου συμπολίτη μας –που έρχεται ένα 24ωρο μετά το θάνατο ακόμα δύο ασθενών, ενός 67χρονο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και ενός 90χρονου που είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας– έκανε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Αυξάνονται τα «ορφανά» κρούσματα
Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μάχη των ειδικών να ιχνηλατήσουν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που περιλαμβάνονται στους 22 κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει οι ισάριθμοι αχαρτογράφητοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για τους 22 ασθενείς (επί συνόλου 228) για τους οποίους δεν υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό ταξιδιού, πρόκειται για τα «ορφανά» κρούσματα όπως τα έχει ονομάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα «ορφανά» κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες.

Από πέντε που ήταν την περασμένη Τρίτη έγιναν 11 την περασμένη Παρασκευή και 22 χθες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα αχαρτογράφητα αυτά περιστατικά περισσότερο κι από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας, «δε με ανησυχούν οι θάνατοι. Με ανησυχούν αυτά τα περισσότερα ορφανά που εμφανίζονται μέρα με την ημέρα και έχει δώσει το καθένα τον δικό του κύκλο μετάδοσης».

Χαρακτήρισε δε αυτούς τους κύκλους μετάδοσης επιθετικούς και χρησιμοποίησε ένα...κινέζικο παραμύθι για να δείξει την επιθετικότητα της μετάδοσης. «Ο κύκλος μετάδοσης είναι επιθετικός. Είναι σαν το παραμύθι με τον Κινέζο βασιλιά που έπαιξε σκάκι με έναν αντίπαλο και του είπε: "Αν σε νικήσω θα μου δίνεις για κάθε τετράγωνο διπλάσιους τόνους ρύζι". Και όταν έχασε ο βασιλιάς, είδε ότι δεν τον έφτανε η παραγωγή της Κίνας, δεν ξέρω για πόσα χρόνια, τόσα δισεκατομμύρια τόνοι ρυζιού ήταν» είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.