14 Μάρτιος 2020, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2020, 13:20

Μηταράκης: Ξεκίνησαν οι μεταφορές στις κλειστές δομές σε Σέρρες και Μαλακάσα

  • Μηταράκης: Ξεκίνησαν οι μεταφορές στις κλειστές δομές σε Σέρρες και Μαλακάσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στις κλειστές δομές σε Σέρρες και Μαλακάσα θα μεταφερθούν όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μπήκαν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και μετά, και μάλιστα οι πρώτες μετακινήσεις από τα νησιά άρχισαν ήδη, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Νότης Μηταράκης. Από τη Λέσβο, σημείωσε, έφυγαν σήμερα 450 άνθρωποι, και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε ζητήσει και θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη υγείας στις δομές των Σερρών και της Μαλακάσας για τους νεοαφιχθέντες. Στα νησιά, υπάρχει υγειονομική και νοσοκομεία αναφοράς», πρόσθεσε ο υπουργός .

Σχετικά με τις εργασίες στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, ανέφερε ότι προς το παρόν έχουν παγώσει και αναμένονται οι προτάσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη. «Από τις αρχές Φεβρουαρίου θέλαμε να έχουμε θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε δύο κινδύνους που είχαμε προβλέψει: την ένταση στη Συρία και τον κίνδυνο του κορονοϊού», είπε.

Ερωτηθείς για τη φύλαξη των συνόρων, σημείωσε ότι η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν εντυπωσιακή, και ότι ενισχύεται διαρκώς η οχύρωση του Έβρου. «Πλέον έχουν έρθει και οι δυνάμεις της Frontex», εξήγησε. Αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο αποφασισμένη για τη φύλαξη των συνόρων, την υποχρεωτική συνεισφορά όλων στα μεταναστευτικά βάρη και τη δημιουργία διαδρόμων επιστροφών.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι επιστροφές θα γίνονται μόνο από τα νησιά. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα νησιά μας θα γίνουν αποθήκες ψυχών για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.