14 Μάρτιος 2020, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2020, 09:25

Το Νοσοκομείο Πάτρας στην πρώτη γραμμή για τον κορονοϊό – «Ζούμε μέσα στη φωτιά»

  • Πληροφορίες για νεκρό στην Καστοριά – 29 τα θύματα του κορονοϊού
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

«Μάχες» μέρα και νύχτα δίνουν τις τελευταίες δέκα ημέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, βρισκόμενοι στο πλευρό των ασθενών, για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορονοϊό, καθώς και όλα τα άλλα περιστατικά που φτάνουν στη νοσηλευτική μονάδα.

Στην Πάτρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς, ενώ είναι το πρώτο νοσοκομείο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο περιστατικών που σχετίζονται με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους.

Επικεφαλής αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι ο καθηγητής Παθολογίας και λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει: «Προσπαθούμε να μην γίνει κάποιο λάθος. Να γίνουν όλα όπως πρέπει και να μην εκτεθούν άνθρωποι». Όπως εξηγεί, μέχρι τώρα «τα πράγματα πάνε καλά», αν και είναι δύσκολες τέτοιες καταστάσεις, με επιδημικές νόσους και νοσηλεία σε δύο πτέρυγες.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία, εξηγεί ότι είναι κάτι το φυσιολογικό, αλλά «καταπολεμάται» λόγω της έμπειρης ομάδας που υπάρχει στο νοσοκομείο. «Έχουμε έμπειρες νοσηλεύτριες λοιμώξεων, καθώς και ψυχολόγους, και όλοι μαζί βοηθούν σε αυτό», εξηγεί.

Ο Χαράλαμπος Γώγος σημειώνει ότι κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι γίνονται ενημερωτικές συσκέψεις, καθώς εκτός από την αντιμετώπιση των περιστατικών, σημαντική είναι και η ενίσχυση των εργαζόμενων στο νοσοκομείο που κάνουν δύσκολες βάρδιες, εξοπλισμένοι με στολές, μάσκες γυαλιά και γάντια.

«Υπάρχει η διάθεση, το φιλότιμο και η προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι», λέει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Δημήτρης Ζιαζιάς, ενώ οι Γρηγόρης Ευαγγελάτος και Απόστολος Αθανασόπουλος, πρόεδρος και γραμματέας του ΔΣ των εργαζομένων αντίστοιχα, τονίζουν: «Είμαστε μία γροθιά σε αυτή την κρίση και λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Πάντως και οι τρεις θέτουν ζητήματα ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, ζητώντας από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύσεις.

«Πρώτα γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των ασθενών και των περιστατικών που δεν είναι ύποπτα, ούτε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όσοι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και να πάρουν κάποια θεραπεία και αγωγή θα πάνε το συντομότερο σπίτι τους, για την δική τους προστασία», αναφέρει ο Δημήτρης Ζιαζιάς. Στη συνέχεια, γίνεται η κατά το δυνατό καλύτερη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και των κρουσμάτων με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορονοϊό, αλλά και η αντιμετώπιση όσων ασθενών νοσηλεύονται.

«Είναι συνεχής η προσπάθεια των γιατρών να βοηθήσουν ακόμα και πέρα του ωραρίου τους, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται η έννοια του ωραρίου», προσθέτει. Ακόμα, πιο δύσκολες είναι οι εργασιακές συνθήκες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου οι γιατροί αναγκάζονται να απαντούν και σε τηλεφωνήματα συναδέλφων τους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.

Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας υπάρχουν 170 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 55 κενές οργανικές θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και 110 ειδικευόμενων.

«Ενώ υπάρχει η διάθεση, το φιλότιμο και η προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι, δεν υπάρχει αντίστοιχη τη στήριξη από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο να βοηθάει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ως νοσοκομείο αναφοράς, για τη σχετική αποσυμφόρησή του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

«Ζούμε μέσα στη φωτιά τούτη την στιγμή και προσπαθούμε το καλύτερο για τους υπόλοιπους», λέει από τη μεριά του ο Απόστολος Αθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Βλέπουμε μία ιατρική κοινότητα να είναι πάνω κατά πάνω και να δίνει μάχη, η οποία πιστεύω θα έχει όσο το δυνατόν καλύτερο και θετικότερο αποτέλεσμα». Ο Γρηγόρης Ευαγγελάτος, γραμματέας του ΔΣ των εργαζομένων, συμφωνεί με τον πρόεδρο του σωματείου και σημειώνει: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας της πρώτης γραμμής και παράλληλα οφείλουμε και πρέπει να τηρούμε απαραίτητα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προκειμένου τούτη η μάχη να είναι αποτελεσματική».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Η. Κάνιστρας.