13 Μάρτιος 2020, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2020, 13:07

Η Σακελλαροπούλου και επισήμως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)

  • Η Σακελλαροπούλου και επισήμως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Παρά τους περιορισμένους καλεσμένους λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε σε πανηγυρικό κλίμα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Άξια» αναφώνησαν οι βουλευτές στην Ολομέλεια, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός. Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές, ενώ τις καθιερωμένες χειραψίες αντικατέστησαν τα χαμόγελα και τα νεύματα με το κεφάλι.

Την ειδική συνεδρίαση, προεδρεύοντος του Νικήτα Κακλαμάνη, παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων Αρχών, οι οποίοι κάθονταν σε απόσταση ενός καθίσματος από τον διπλανό τους. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας –η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα– κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σήμερα, σε έναν κόσμο ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Με βάση αξίες, ενωμένοι και δημιουργικοί θα κινηθούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους», δήλωσε κατά την υποδοχή της από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επίσης ορκίστηκε Παρασκευή και 13, το 2015. Είναι η όγδοη Πρόεδρος από τη Μεταπολίτευση, και η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα μετά τους Μιχάλη Στασινόπουλο (1974-1975) και Χρήστο Σαρτζετάκη (1985-1990).