13 Μάρτιος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2020, 12:02

Σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τρία κέντρα επιχειρήσεων

  • Σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τρία κέντρα επιχειρήσεων
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τρία κέντρα επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό αναμένεται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδίου «Άρτεμις» εξετάζεται η δημιουργία ενός ακόμα κέντρου, με συντονιστή τον Νίκο Χαρδαλιά, υπό την εποπτεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα κέντρα θα βρίσκονται στη ΓΑΔΑ και στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Το βασικό κέντρο ιχνηλάτησης θα εγκατασταθεί στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ. Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι θα βρίσκονται ένα εφεδρικό κέντρο ιχνηλάτησης και ένα κέντρο ενημέρωσης.

Τα κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να θέτουν σε εφαρμογή μέτρα καραντίνας. Το κέντρο ενημέρωσης θα στελεχωθεί από 70 δόκιμους πυροσβέστες που παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ΕΟΔΥ. Δουλειά τους είναι να επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορονοϊό, δίνοντας οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που εκδόθηκε χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει. Έτσι, θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα έχει συναντήσεις με επικεφαλής αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και με τους επικεφαλής οργανισμών κοινής ωφελείας.