28 Απρίλιος 2014, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:18

Οι Κρωμναίοι Καλαμαριάς αναβίωσαν το ταφικό έθιμο του Πόντου

  • Οι Κρωμναίοι Καλαμαριάς αναβίωσαν το ταφικό έθιμο του Πόντου

Την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου 2014, Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, αναβίωσαν με επιτυχία, το πατροπαράδοτο «Ταφικό» έθιμο στο χώρο των Κοιμητηρίων Καλαμαριάς.

Χθες μετά τις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων , φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι στα Δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς σε ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας , ενώ νωρίτερα εψάλη τρισάγιο υπέρ των ψυχών. Οι παρευρισκόμενοι επισκέπτονται όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό όπου οι ψυχές των ζώντων ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή.

Στον Πόντο όλοι οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούνταν τρισάγιο και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους με ποικίλα εδεσμάτων. Ακολουθούσε τραγούδι και χορός κάτω από τους ήχους της Ποντιακής λύρας.

Για την Αδελφότητα η μέρα αυτή είναι μέρα μνήμης των ιδρυτών του συλλόγου μας και γενικά των προσφύγων πρώτης γενιάς που μέσα από διωγμούς, καραντίνες και προσφυγιά, όσοι τα κατάφεραν να επιβιώσουν, έβαλαν τα θεμέλια της νέας ζωής στις νέες πατρίδες. Γνωρίζουμε, εμείς οι απόγονοί τους, ότι μπορεί τα σώματά τους να αναπαύονται στην Καλαμαριά, οι ψυχές τους όμως αναζητούν τον χαμένο παράδεισο της γενέθλιας γης που η ζωή τους στέρησε.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery