13 Μάρτιος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2020, 08:50

Ιερώνυμος για κορονοϊό: Η Εκκλησία δεν είναι απέναντι στην επιστήμη

  • Ιερώνυμος για κορονοϊό: Η Εκκλησία δεν είναι απέναντι στην επιστήμη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Θέση για το θέμα της πανδημίας και το πώς αυτή συνδέεται με την πίστη παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Ελένη Μαχαίρα τονίζει ότι η Εκκλησία δεν διαθέτει «μετρητή πίστης», ούτε οι κληρικοί τηρούν «παρουσιολόγιο» στους ναούς. «Οι ορθόδοξοι χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας ταυτόχρονα ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», συμπληρώνει.

Ιερώνυμος: Είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.

Ακόμα, τονίζει ότι η Ιερά Σύνοδος στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, και επισημαίνει ότι στηρίζει πλήρως τις αποφάσεις των αρμόδιων φορέων σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας. «Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην επιστήμη, και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα πίστης», υπογραμμίζει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κρίνει σκόπιμο να προσθέσει ότι προκαλεί αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων δήθεν ελιτίστικων κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της πίστης και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, «να μετατοπίσουν δολίως και τεχνηέντως τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές».