12 Μάρτιος 2020, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2020, 17:26

Άρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

  • Άρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
    H πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου (Δ) μεταλαμπαδεύει τη φλόγα στην πρώτη λαμπαδηδρόμο Άννα Κορακάκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αντώνης Νικολόπουλος)

Το ταξίδι της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία, στέλνοντας παράλληλα λάμψη αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο για καλύτερες ημέρες. Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στο Ναό της Ήρας από τις αχτίδες του ήλιου, με την πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου να μεταλαμπαδεύει τη Φλόγα, στην Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη που έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος. Είχε προηγηθεί το τελετουργικό με τις ιέρειες το οποίο εμπνεύστηκε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου με τη μουσική επιμέλεια του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, ενώ τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των ενδυμασιών είχε η σχεδιάστρια Ελένη Κυριάκου.

Την τελετή, που έγινε χωρίς την παρουσία θεατών, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τα μέλη της ΔΟΕ John Coates, Morinari Watanabe και Yasuhiro Yamashita, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Την ευθύνη για την τελετή είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και το συντονισμό ο Κωνσταντίνος Πανταζής.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων είπε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη γενέτειρα του Ολυμπισμού για να ανάψουμε τη φλόγα που θα σκορπίσει σύντομα τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη φλόγα που αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Οι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τo μήνυμα της ειρήνης και ότι ο αθλητισμός μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο».

Να τονιστεί ότι στη λαμπαδηδρομία συμμετείχαν (και) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Mariya Gabriel. Η λαμπαδηδρομία της πρώτης ημέρας επί ελληνικού εδάφους πέρασε από την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, τον Πύργο, τη Ζαχάρω, την Πύλο, τη Μεσσήνη και κατέληξε στην Καλαμάτα.