12 Μάρτιος 2020, 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2020, 19:37

Τιμήθηκε στη Φλόριντα ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, ιδρυτής του πρώτου σχολείου της Αμερικής

  • Τιμήθηκε στη Φλόριντα ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, ιδρυτής του πρώτου σχολείου της Αμερικής
    Η προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου στο «ξύλινο σχολείο» (φωτ.: ekirikas.com)

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρκάδα Ιωάννη Γιαννόπουλου, του ιδρυτή του πρώτου ελληνικού σχολείου της Αμερικής, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Μαρτίου στον κήπο του Ξύλινου Σχολείου, γνωστού και ως «Κήπος των Εκπαιδευτικών«, στην περιοχή του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα των ΗΠΑ. Παρόντες ήταν ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του Συλλόγου «Προμηθέας» Μερόπη Κυριακού, κ.ά.

Στις χαιρετιστήριες ομιλίες τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα Δημήτρης Σπάρος πρότεινε να γίνει στην ιστορική αυτή πόλη συνέδριο προβολής της ιστορίας των πρωτοπόρων Ελλήνων, που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας. «Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε πάντα την ιστορία μας και να υποστηρίζουμε την Παιδεία», τόνισε η κ. Κοκόλη, κοιτάζοντας την προτομή του Γιαννόπουλου, ο οποίος έβλεπε το ξύλινο σχολείο του απέναντι λες και καμάρωνε για όσα πρόσφερε με το δικό του τρόπο στη μόρφωση της νεολαίας της ταραγμένης εποχής του. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ν. Υόρκης «Προμηθέας» Μερόπη Κυριάκου ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία όλων στην αυλή του ιστορικού σχολείου, που συγκινεί περισσότερο τους εκπαιδευτικούς, ενώ ευχαρίστησε την κ. Κοκόλη, λέγοντας ότι συνεχίζει να προσφέρει στην Παιδεία.

Tην πρωτοβουλία για τη διοργάνωσης της εκδήλωσης πήραν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φλόριντας, του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καθώς και των συλλόγων «Γέρος του Μοριά» Ν. Υόρκης, Ελλήνων Δασκάλων Ν. Υόρκης «Προμηθέας» και Αθηναίων Φλόριντας.

Το αρχαιότερο σχολείο της Αμερικής
Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος μετέτρεψε, το 1760, το ισόγειο του ξύλινου σπιτιού του σε σχολείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και είναι το αρχαιότερο σχολείο της Αμερικής. Ο Γιαννόπουλος, όπως αναφέρθηκε στην αμερικανική Βουλή πριν από δύο χρόνια, αλλά και η κόρη του Μαρία Μανουέλα Μπάρμπαρα «Μαίρη» Γενόπολι Ντάρλινγκ, ήταν οι πρώτοι δάσκαλοι στην Αμερική.

Παρόμοια τιμητική τελετή, είχε πραγματοποιηθεί και στην Τρίπολη της Αρκαδίας, στις 22 Ιανουαρίου 2020. Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δ. Τρίπολης, είχε τίτλο: «Ένας μεγάλος Αρκάς, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετά από 250 χρόνια, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία». Την προτομή του Ιωάννη Γιανόπουλου δημιούργησε ο καταξιωμένος Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης.

  • Πηγή: webradio.ert.gr / ekirikas.com