11 Μάρτιος 2020, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2020, 12:17

Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού (βίντεο)

Τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων νωρίς το πρωί της Τετάρτης επιβεβαίωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στις 5:45 στη θαλάσσια περιοχή της Κω η ακταιωρός συγκρούστηκε με περιπολικό σκάφος «με σαφή πρόθεση» να το εμβολίσει.

Το ελληνικό σκάφος που ανήκει στη λιμενική δύναμη της Κω ήταν σε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής, επισημαίνεται.

Το Αρχηγείο τονίζει ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ακούγεται ένας λιμενικός να λέει: «Μας έσπασε τα ρέλια. Είναι στα δικά μας [σ.σ. χωρικά ύδατα] και μας χτύπησε. Πίσω, και μας χτύπησε».

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια», ανέφερε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι όσο και αν ενοχλείται η Άγκυρα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι προστατευμένα και η επιχειρησιακή δραστηριότητα των Αρχών βρίσκεται στο μέγιστο.