11 Μάρτιος 2020, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 11:32

Κορονοϊός: Ο Χρηστάκης του Yale εξηγεί γιατί το προληπτικό κλείσιμο σχολείων σώζει ζωές

  • Κορονοϊός: Ο Χρηστάκης του Yale εξηγεί γιατί το προληπτικό κλείσιμο σχολείων σώζει ζωές
    (Φωτ.: Public)

Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων προτού ακόμα παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα λοίμωξης σε αυτά έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες Αρχές για να «φρενάρουν» την εξάπλωση μιας επιδημίας, όπως συμβαίνει με τον κορονοϊό.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science ο διεθνώς γνωστός Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale Νίκολας Χρηστάκης, πρωτοπόρος στη μελέτη των κοινωνικών δικτύων και της εξάπλωσης-μετάδοσης των ιδεών, των συμπεριφορών και των ιών σε μία κοινότητα. Το εργαστήριο καθηγητή, ο οποίος είναι και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά (Συνδεδεμένοι και Προσχέδιο), ασχολείται τελευταία και με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Όπως είπε, το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων φέρνει αποτέλεσμα, «όχι μόνο επειδή αφαιρεί τα παιδιά, τους μικρούς φορείς, από την κυκλοφορία. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κρατά ασφαλή τα παιδιά. Κρατά ασφαλή όλη την κοινότητα. Όταν κλείνεις τα σχολεία μειώνεις, επίσης, την αλληλεπίδραση των ενηλίκων, των γονέων που αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και των εκπαιδευτικών που πρέπει να βρίσκονται εκεί. Όταν κλείνεις τα σχολεία, ουσιαστικά απαιτείς και από τους γονείς να μείνουν στο σπίτι τους».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει από προηγούμενες επιδημίες διαφόρων τύπων ιών ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει αποτέλεσμα.

«Ξέρουμε ότι διακόπτει τη μετάδοση στους ενηλίκους, ακόμη κι αν τα παιδιά δεν είναι φορείς. Στην περίπτωση αυτή [σ.σ. του νέου κορονοϊού], είναι πιθανό ότι τα παιδιά είναι φορείς και τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι πράγματι μπορεί να είναι», πρόσθεσε.

Παραπέμποντας σε μελέτη για την ισπανική γρίπη του 1918, όταν πάλι είχε εφαρμοστεί κλείσιμο των σχολείων και στις ΗΠΑ, τόνισε ότι το προληπτικό κλείσιμο έσωσε σημαντικό αριθμό ζωών. Συνέκρινε, μάλιστα, την περίπτωση του Σεντ Λούις, όπου τα σχολεία έκλεισαν μία ημέρα πριν από την κορύφωση της επιδημίας και για 143 ημέρες, με την περίπτωση του Πίτσμπουργκ, όπου τα σχολεία έκλεισαν με καθυστέρηση επτά ημερών μετά την κορύφωση της επιδημίας και μόνο για 53 ημέρες, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα στο Σεντ Λούις να είναι μόλις το ένα τρίτο της αντίστοιχης στο Πίτσμπουργκ.

«Όταν συμμετέχουμε στα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών (social distancing), το σημαντικό δεν είναι τόσο ότι ο ίδιος δεν θα μολυνθείς. Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι απομακρύνοντας τον εαυτό σου από την κυκλοφορία, σταματάς όλα τα μονοπάτια του ιού μέσα από σένα. Προσφέρεις κοινωνική υπηρεσία, βοηθάς την κοινότητα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν από το σπίτι πρέπει να μπορούν να το κάνουν», σημείωσε ο Νίκολας Χρηστάκης.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.