11 Μάρτιος 2020, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2020, 08:59

Κορονοϊός: Τι είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για κλειστά σχολεία και Πανελλαδικές

  • Κορονοϊός: Τι είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για κλειστά σχολεία και Πανελλαδικές
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παράταση της σχολικής χρονιάς, διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων ακόμη και τον Ιούλιο και παρατάσεις για τις εξεταστικές των πανεπιστημίων, εξετάζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση που υπάρξει αναστολή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για περισσότερες από 14 ημέρες. Αυτά ανέφερε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ για την απόφαση που έλαβαν χθες οι αρμόδιες Αρχές της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε ετοιμαστεί για αναστολή δύο εβδομάδων και περισσότερο. Δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Έχουν γίνει όλα τα σενάρια για να εξασφαλιστεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Σημείωσε ακόμη: «Είχαμε πει ότι θα λειτουργούμε πάντα με τις γνώμες των ειδικών. Λάβαμε μία απόφαση για καθαρά προληπτικούς λόγους. Είναι μία απόφαση που ελήφθη με γνώμονα την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των οικογενειών μας. Έχουμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα είναι θέμα δεδομένων θέμα στιγμής. Περιμέναμε να δούμε πότε αυτό το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό συνολικά».

Η Ν. Κεραμέως εξήγησε ότι σε πρώτη φάση, για την αναστολή λειτουργίας 2-3 εβδομάδων, θα μειωθεί η διδακτική ώρα από 45 σε 35 λεπτά, θα αναμορφωθεί το ωράριο και θα περικοπούν οι περίπατοι στα σχολεία. «Αν πάμε συνολικά σε μεγαλύτερης διάρκειας αναστολή τότε θα πρέπει να δούμε και άλλα μέτρα όπως είναι η επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και η μείωση της ύλης. Άρα έχουμε όλα τα σενάρια ανοιχτά και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η εξάπλωση του ιού», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις Πανελλαδικές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ακόμη και τον Ιούλιο εάν χρειαστεί.

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ενδεχόμενο να ματαιωθούν οι σχολικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Για τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι το υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφαση να εξαιρεθούν οι διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους, γιατί σε αυτές ανήκουν και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.