10 Μάρτιος 2020, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2020, 19:02

Μαθητές από το Σουφλί βραβεύτηκαν για το οικολογικό τους τραπεζομάντιλο από μετάξι

  • Μαθητές από το Σουφλί βραβεύτηκαν για το οικολογικό τους τραπεζομάντιλο από μετάξι
    (Φωτ.: Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece)

Να αντικαταστήσει το χάρτινο τραπεζομάντιλο στις ταβέρνες και τα πάσης φύσεως εστιατόρια, όχι για λόγους... αισθητικούς αλλά κυρίως οικολογικούς φιλοδοξεί το αλέκιαστο τραπεζομάντιλο από μετάξι που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Σουφλίου Έβρου στο πλαίσιο του προγράμματος της μαθητικής (εικονικής) επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Μάλιστα, το οικολογικό αλέκιαστο τραπεζομάντιλο της μαθητικής «επιχείρησης» SSW (Soufli Silkline Worms) απέσπασε το βραβείο «Κοινωνικού Αντίκτυπου» στην πρόσφατη μαθητική έκθεση του Junior Achievement Greece, στη Θεσσαλονίκη.

Η Soufli Silkline Worms αφορά στο σχηματισμό κουκουλιών από μεταξοσκώληκες που τάισαν οι μαθητές, στην παραγωγή ίνας στο μικρό αναπηνιστήριο του Σουφλίου, στην παραγωγή μεταξωτής κλωστής και στην ύφανσή της, με τελικό παραγόμενο προϊόν ένα μεταξωτό τραπεζομάντιλο που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να καταστεί αδιάβροχο και να αντικαταστήσει τα χάρτινα σε εστιατόρια της περιοχής, με σεβασμό στην τοπική παράδοση της σηροτροφίας, την αειφορία και το περιβάλλον.

«Οι μαθητές μας συμμετείχαν για πρώτη φορά σ’ αυτό το πρόγραμμα της μαθητικής εικονικής επιχείρησης και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να πω ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία. Σκέφτηκαν να αναδείξουν το τοπικό προϊόν του Σουφλίου, το μετάξι, και να το συνδυάσουν με την αειφορία και το περιβάλλον», εξήγησε μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σουφλίου Ειρήνη Ξανθοπούλου.


(Φωτ.: Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece)

«Σκέφτηκαν να μαζέψουν φύλλα από μορεόδεντρα, να ταΐσουν μόνοι τους μεταξοσκώληκες, να συνδυάσουν όλη αυτή τη δράση τους συνεργαζόμενοι και με το εκκολαπτήριο του δήμου και με το Μουσείο Μετάξης που ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, και να δημιουργήσουν αυτό το τελικό προϊόν που φαντάστηκαν, τραπεζομάντιλα από μετάξι, αδιάβροχα, κι έτσι να συμβάλουν και στο περιβάλλον, αναδεικνύοντας ένα τοπικό προϊόν», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως τα παιδιά θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τον τόπο τους και βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους σχετικά με το περιβάλλον σκέφτηκαν να το συνδυάσουν και με την τοπική παράδοση. «Ήθελαν να αναδείξουν, παράλληλα, ότι η παραγωγή μεταξιού βοηθάει και στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων διότι η παραγωγή μεταξιού είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με το βαμβάκι σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση του νερού», εξήγησε η διευθύντρια του ΓΕΛ Σουφλίου.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας έχουν ίσως λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο η Ειρήνη Ξανθοπούλου σπεύδει να σημειώσει ότι στα επαρχιακά μέρη οι στενές κοινωνικές σχέσεις δίνουν συχνά διεξόδους. «Επειδή εδώ οι σχέσεις είναι πιο στενές, μέσα από αυτή την ιδέα τους τα παιδιά βρήκαν πολύ άμεση ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις του Σουφλίου», ανέφερε.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά των μαθητών να κάνουν το επόμενο βήμα και να δουν το προϊόν τους στην αγορά, η απάντησε: «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Ήδη υπάρχουν σχετικές προτάσεις. Έχουν κρατήσει επικοινωνία και τηλέφωνα με ανθρώπους που ενδιαφέρονται, καθώς ο βασικός τους στόχος ήταν να προωθήσουν αυτό το προϊόν σε καταστήματα εστίασης ώστε να αντικατασταθούν τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος».

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου - Κώστας Παπαδάκης.