10 Μάρτιος 2020, 17:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2020, 16:56

Με δυναμισμό και αγάπη για τον Πόντο η 25η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ

  • Με δυναμισμό και αγάπη για τον Πόντο η 25η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ
    (Φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

Με πάνω από 100 νεολαίους ποντιακής καταγωγής πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2020, η 25η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), στη Φραγκφούρτη.

Οι νέοι που έφθασαν εκεί, από κάθε γωνιά της Ευρώπης,  καθ'ολη τη διάρκεια του διημέρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές εισηγήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τις εργασίες της πρώτης μέρας άνοιξαν οι συντονιστές Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης της ΟΣΕΠΕ Μαρία Παπαδοπούλου και Γρηγόρης Χατζησαββίδης, οι οποίοι, αφού καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους, κήρυξαν την έναρξη της συνδιάσκεψης. Στο χαιρετισμό τους τόνισαν πως αυτές οι εκδηλώσεις και οι δράσεις ενδυναμώνουν τους δεσμούς της νεολαίας, τη φέρνουν σε επαφή με τις ρίζες της και το παρελθόν της, ανοίγουν δρόμους προς τη γνώση και την ευαισθητοποιούν σε θέματα παράδοσης και ιστορικής μνήμης.

Πρώτα στο βήμα των εκδηλώσεων ανέβηκε η λαογράφος και πρόεδρος του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα: «Τη Καλανταρί τα νύχτας στην Τραπεζούντα σήμερα – Η δύναμη της παράδοσης, η δυναμική των ανθρώπων της». Η εισηγήτρια παρουσίασε μέσω του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο τράβηξε η ίδια λίγους μήνες πριν, στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων στα σημερινά χωριά του Πόντου. Η εικόνα και ο ήχος μαρτύρησαν, ότι μετά από τόσα χρόνια, εκεί στον Πόντο, τα ήθη και τα έθιμα τηρούνται και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Έπειτα τον λόγο πήρε ο απόφοιτος σπουδών διαδραστικών σχεδίων Δημήτριος Πουρσανίδης με το θέμα: «Ευαισθητοποίηση – Ενημέρωση μέσω της Τέχνης και της Τεχνολογίας». Προβλήθηκε η ταινία animation του ιδίου, με τίτλο Το Κορίτσι με τα Κρίνα της οποίας η έμπνευση προήλθε από την εικόνα της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της τεχνολογίας στην προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων.


(Φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

Τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας ολοκλήρωσε ο οικονομολόγος μηχανικός Χρήστος Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο Ο Αχιλλίκος και το μαγικό πασλούκ'Το παραμύθι αυτό αποτελεί έναν τρόπο να ταξιδεύουν μικροί και μεγάλοι μέσω της φαντασίας τους, μεταξύ Ελλάδας και Πόντου – μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με το ποντιακό στοιχείο. 

Ακολούθησε παρακάθ' με τους νεολαίους να διασκεδάζουν με ποντιακή μουσική.

Την επόμενη ημέρα, τις εισηγήσεις άνοιξε ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Βάιμπλινγκεν Ιωάννης Ιντζές, ο οποίος μίλησε για το θέατρο των Ελλήνων του Πόντου και το αποτέλεσμα του συγκερασμού καταγωγής και επιστήμης. Τέλος, ο Επαμεινώντας Καλπακίδης, εκπροσωπώντας τον Ποντιακό Σύλλογο Χερμπρέχτινγκεν «Ακρίτες», παρουσίασε στο κοινό τη νεοσύστατη, δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου και μίλησε για τα βήματα που ακολουθήθηκαν, ώστε η ιδέα αυτή να γίνει πράξη. Η βιβλιοθήκη στήθηκε και λειτουργεί εξ' ολοκλήρου από το σωματείο και είναι η πρώτη οργανωμένη βιβλιοθήκη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.


(Φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

«Κλείνοντας την αυλαία και αυτής της συνδιάσκεψης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους τους νεολαίους, που με τη δυναμική τους παρουσία, έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας και ομοψυχίας και παρέδωσαν μαθήματα ήθους και δημοκρατίας. Ευχαριστούμε επίσης και όλους αυτούς τους ακούραστους εθελοντές, που από κάθε θέση που βρέθηκαν συνέβαλαν στην επιτυχία και αυτής της Συνδιάσκεψης. Καλή αντάμωση και πάλι» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ.

Συλλογοι
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ29
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2020