9 Μάρτιος 2020, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2020, 18:39

Πέθανε στα 90 του ο... «Εξορκιστής» Μαξ φον Σίντοφ

  • Πέθανε στα 90 του ο... «Εξορκιστής» Μαξ φον Σίντοφ
    Από τη συμμετοχή του στο «Game of Thrones», το 2016 (φωτ.: HBO)

Ο γαλλοσουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ πέθανε στα 90 του χρόνια, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του Κατρίν. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη συνεργασία του με τον Σουηδό σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, και εκτοξεύθηκε στο διεθνές στερέωμα.

Ο περισσότερο εμβληματικός ρόλος του ήταν στην «Έβδομη Σφραγίδα» (1957) του Μπέργκμαν – όλοι θυμούνται τη σκηνή όπου παίζει σκάκι με τον Θάνατο.

Άλλοι ρόλοι του που έμειναν στην ιστορία είναι ως Ιησούς Χριστός στην ταινία Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου (1965) και ως ιερέας στην ταινία Εξορκιστής (1973).

Είχε συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Ντέιβιντ Λιντς, τον Ρίντλεϊ Σκοτ, τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Για την ερμηνεία του στην ταινία Πελέ, ο κατακτητής κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερου ηθοποιού και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Επίσης, προτάθηκε για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά, και δύο φορές για Χρυσή Σφαίρα (Ο Εξορκιστής και Hawaii).

Οι νεότεροι τον γνώρισαν από τη συμμετοχή του στη σειρά της HBO The Game of Thrones (στο ρόλο του Three-Eyed Raven), ενώ είχε δώσει τη φωνή του και σε ένα επεισόδιο των The Simpsons.