9 Μάρτιος 2020, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2020, 16:28

Το ΥΠΕΞ για το νόμο που ψήφισε η Αλβανία για το περιουσιακό ζήτημα

  • Διάβημα στην Άγκυρα – Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το αλβανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο για το περιουσιακό ζήτημα χωρίς να λάβει υπόψη τις βασικές αξίες και τα δικαιώματα των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, γεγονός που αποτελεί χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί όλους τους Αλβανούς πολίτες. Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας την Αλβανία να προστατεύσει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και την περιουσία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε.

»Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.»