9 Μάρτιος 2020, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2020, 13:24

Χρηματιστήρια: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη

  • Χρηματιστήρια: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη
    Ηλεκτρονικός πίνακας με το δείκτη IBEX 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης (φωτ.: EPA / J.J. GUILLEN)

Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κορονοϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα βουτιά 7% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016 όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν τώρα χάσει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία τους ύστερα από την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού που προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές το Φεβρουάριο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 13%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 6,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν σχεδόν 20% και να οδεύουν προς τη χειρότερη ιστορικά ημερήσια επίδοσή τους. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 38%.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι είναι στο «κόκκινο», με τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης, των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών να σημειώνουν πτώση μεταξύ 6% και 8%. Οι λεγόμενοι αμυντικοί κλάδοι, που θεωρούνται ασφαλέστεροι σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, επίσης κατέγραψαν μικρές απώλειες.

Ο ιταλικός δείκτης των blue-chips υποχώρησε κατά 9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των περιφερειακών δεικτών, αφού η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του εύπορου βορρά της σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ύστερα από τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πλήγμα από την επιδημία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ.