8 Μάρτιος 2020, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2020, 23:39

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Σόφιας

  • Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Σόφιας
    Εικόνα από το θεατρικό που παρουσίασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Σόφιας

Το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς η ημερομηνία της γιορτής (9 Φεβρουαρίου) συνέπεσε με την εξεταστική περίοδο του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Εκτός από τους φοιτητές και τους καθηγητές, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Βουλγαρία Δημήτρης Χρονόπουλος, η διευθύντρια του Τμήματος «Κλασικής Φιλολογίας», αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Σιράκοβα, και άλλοι Έλληνες και Βούλγαροι που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

«Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια δεύτερη ελληνική πρεσβεία εδώ στη Σόφια γιατί με όλους εσάς μοιράζουμε κάτι κοινό –μιλάμε την ελληνική γλώσσα που είναι ένα εργαλείο κοινής έκφρασης του ευρωπαϊκού πολιτισμού» είπε στην ομιλία του ο κ. Χρονόπουλος. «Το Τμήμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Σόφιας, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και με την μεγαλύτερη αίγλη, αποτελεί την εστία καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία. Από τη στιγμή που ήρθα εδώ αυτό μου μεγάλωσε την ευθύνη να το βοηθήσω», σημείωσε ο πρέσβης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαβε δύο γλωσσολογικές παρουσιάσεις σχετικά με την ελληνική γλώσσα από καθηγητές του τμήματος. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μπόρις Βούντσεφ έκανε σύντομη παρουσίαση της μελέτης του σε συνεργασία με την δρ Ιρίνα Στρίκοβα για τις «Σημασιολογικές και συντακτικές (αν)αντιστοιχίες σε ζεύγη ελληνικών και βουλγαρικών παροιμιών», ενώ η λέκτορας Άννα Λάζαροβα μίλησε για το ενδιαφέρον θέμα της ελληνικής γλώσσας μέσα από τα μάτια και τα αυτιά των Βουλγάρων μη ομιλητών της.

Στο τέλος, μια ομάδα φοιτητών από το προπτυχιακό πρόγραμμα παρουσίασαν ένα θεατρικό σκετς βασισμένο στο έργο Βαβυλωνία ή η κατά τόπους διαφθορά της ελληνικής γλώσσης του Δημήτριου Βυζάντιου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ήταν στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Εργαστηρίου του τμήματος.