8 Μάρτιος 2020, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2020, 21:07

Όλα τα νέα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού – Νέα κρούσματα

  • Όλα τα νέα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού – Νέα κρούσματα
    Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δίπλα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εφτά νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια στα 73. Η ταχύτητα μετάδοσης του ιού υπαγορεύει τη λήψη επιπλέον προληπτικών μέτρων, στα οποία κατέληξε σήμερα επιτροπή αρμοδίων φορέων υπό τον πρωθυπουργό.

Τα μέτρα στοχεύουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι τα εξής:

  • Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για 4 εβδομάδες
  • Για 4 εβδομάδες δεν θα μπορεί να διενεργηθεί κανένα συνέδριο στην επικράτεια
  • Για 2 εβδομάδες σταματούν οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας
  • Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς θεατές θα γίνονται για δύο εβδομάδες όλες οι αθλητικές διοργανώσεις
  • Προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • Δεν κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι και γήπεδα ούτε και οι εκκλησίες. Αναμένεται συνεργασία με την Εκκλησία ώστε να προτρέψουν τους πιστούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και έχουν συμπτώματα να μην προσέρχονται στην Εκκλησία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα. δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε στη σημερινή σύσκεψη όπου αποφασίστηκαν επιπλέον μέτρα
για την προστασία της δημόσιας υγείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος)

Συγκεκριμένα για τα νέα κρούσματα, ανέφερε πως τα 6 από αυτά σχετίζονται με άλλα ήδη επιβεβαιωμένα περιστατικά και προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση ενώ ένα δεν έχει σχέση με όσα έχουν ήδη εμφανιστεί και ιχνηλατείται.

Αύριο ανακοινώνεται η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων
Την πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, θα ανακοινώσουν αύριο, στις 12:30 στο υπουργείο Οικονομικών, από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στα μέτρα θα περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.τλ., για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της χώρας που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση συλλέγει παράλληλα προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αίτημα πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.