8 Μάρτιος 2020, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2020, 14:30

Reuters: Στα σύνορα του Έβρου Πακιστανοί, Αφγανοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί

  • Reuters: Στα σύνορα του Έβρου Πακιστανοί, Αφγανοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί
    Στιγμιότυπο από τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Στα σύνορα του Έβρου, οι μόνοι που δεν βρίσκονται είναι οι Σύροι! Αν και το παραπάνω αποτελεί υπερβολή του συντάκτη, περιγράφει με σχετική ακρίβεια το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που έκανε ρεπορτάζ στα ελληνοτουρκικά σύνορα αυτές τις μέρες.

Ο τίτλος του άρθρου του είναι απολύτως χαρακτηριστικός: «Στα σύνορα του Έβρου όλοι θα ήθελαν να είναι από τη Συρία».

Εν ολίγοις, η πλειοψηφία των μεταναστών που συνάντησε ο δημοσιογράφος στον Έβρο είναι από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν αλλά δηλώνουν ψευδώς ότι είναι Σύριοι! Όπως σημειώνει, πολλοί εξ αυτών, μετανάστες από χώρες που δεν θεωρούνται ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, δηλώνουν Σύριοι ελπίζοντας ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε περίπτωση που καταφέρουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Έξαλλοι οι λίγοι Σύροι που είναι στα σύνορα

«Με εκνευρίζει όταν συναντάω ανθρώπους από το Μαρόκο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», λέει στο Reuters η 20χρονη Γέχια Ρέις από το Χαλέπι της Συρίας. «Αν στα σύνορα βρίσκονταν μόνο Σύροι τότε ίσως να είχαμε ελπίδες να περάσουμε», προσθέτει. «Δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, την Αλγερία και το Πακιστάν. Εμείς φεύγουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όμως αυτοί γιατί βρίσκονται εδώ;», λέει ένας άλλος πρόσφυγας από τη Συρία στο Reuters.

Λίγο πιο κάτω, ο δημοσιογράφος του Reuters συναντά μετανάστες από τη βόρεια Αφρική οι οποίοι έφτασαν στα σύνορα χωρίς διαβατήρια με σκοπό να ισχυριστούν ότι είναι Σύριοι και να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να πάρουν άσυλο. «Οι ηγέτες μας είναι όλοι διεφθαρμένοι. Φύγαμε γιατί δεν έχουμε καμία πιθανότητα καλύτερης ζωής», λέει ο Μπαντέρ Αμπάσι από το Μαρόκο. «Αν καταφέρω να φτάσω στην Ευρώπη θα πω ότι είμαι από τη Συρία. Αλλιώς θα με στείλουν πίσω», προσθέτει.

«Όλοι εδώ θέλουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που έχουν πατρίδα να επιστρέψουν. Μία πολυτέλεια που εμείς οι Σύριοι δεν έχουμε πλέον, μπορούμε μόνο να ονειρευτούμε», λέει ο Μόρτζι, πρόσφυγας από το Ιντλίμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNN, είχε αναφερθεί στην ταυτότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στον Έβρο. «Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι Σύροι, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζουν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν άπταιστα τουρκικά, υποστηρίζονται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, που τους παρέχει μεταφορικό για να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ότι κάθε κυριαρχικό κράτος προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της από κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» , είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός.