27 Απρίλιος 2014, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Έρευνα σοκ! 3 στους 10 φαντάρους προσπαθούν να αυτοκτόνησουν

  • Συγκλονιστικό: Είμαστε οι συνάδελφοι του στρατιώτη που αυτοκτόνησε

Μια έρευνα που σοκάρει και παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 22ου Ψυχιατρικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα, δείχνει ότι 3 στους 10 φαντάρους προσπαθούν να αυτοκτονήσουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Το ποσοστό 11% παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, με το άγχος και την κατάθλιψη να ευθύνονται για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη συσχέτιση των συμπτωμάτων άγχους με εκείνα της αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε οπλίτες και αξιωματικούς του ελληνικού στρατού ερεύνησαν οι ειδικοί, κ.κ. Ορέστης Γιωτάκος και Γιώργος Τσουβέλας, της Ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη.

Στη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 22ου Ψυχιατρικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα, συμμετείχαν 866 υγιή άτομα, στελέχη και οπλίτες του στρατού. Το 93% του δείγματος ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν τα 29 έτη.

Σύμφωνα με το protothema.gr. το 12% του δείγματος απάντησε θετικά στην αναφορά «είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω», το 6% στο «ευχήθηκα να είχα πεθάνει», το 5,6% στο «είχα σκέψεις αυτοκτονίας» και το 2,8% στο «είχα επιχειρήσει να αυτοκτονήσω».

Πηγή: aftodioikisi.gr