27 Απρίλιος 2014, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Κάντε το τεστ για να δείτε αν θα πάθετε οστεοπόρωση

  • 10 Συμβουλές για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται περισσότερο στις γυνάικες, μειώνει την οστική μάζα, προκαλώντας πόνους και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, αλλά και παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Ειδικά μία στις τρεις γυναίκες, αφότου περάσουν την εμμηνόπαυση, εμφανίζουν θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή κάποιο μικρο-κάταγμα στην σπονδυλική στήλη εξαιτίας οστεοπόρωσης, ενώ το 20% έχει σοβαρά προβλήματα στο ισχίο.

Σημαντικά προβλήματα, αν και στατιστικά μικρότερα, παρουσιάζουν και οι άντρες, φαινόμενο που έχει διογκωθεί την τελευταία δεκαετία.

Απαντήστε με Ναι ή Όχι στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε σε ποιο βαθμό κινδυνεύετε με κάποιο από τα σοβαρά συμπτώματα της οστεοπόρωσης:

-Είστε 50 ετών και άνω;

-Είχατε ποτέ κάταγμα μετά από έναν μικρό ή αμελητέο τραυματισμό;

-Υποφέρετε τώρα ή στο παρελθόν από ορμονικές, στομαχικές ή διατροφικές διαταραχές;

-Είδατε το βάρος ή το ύψος σας να μειώνεται σταδιακά τον τελευταίο καιρό;

-Χρησιμοποιείτε τακτικά κορτιζόνη;

-Είστε γυναίκα και η μητέρα ή οι αδερφές σας έχουν διαγνωστεί με οστεοπόρωση;

-Πίνετε τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ;

-Αν είστε γυναίκα, ξεκίνησε η εμμηνόπαυσή σας πριν τα 45 έτη ή υπάρχουν άλλες αιτίες που προκαλούν μειωμένες σεξουαλικές ορμόνες;

-Είστε μικρόσωμοι ή έχετε βάρος κάτω των 55 κιλών;

-Ασκήστε πολύ λίγο/καθόλου;

-Μήπως η διατροφή σας περιέχει πολύ λίγο ασβέστιο;

-Είστε καπνιστής;

Όλοι οι παραπάνω είναι παράγοντες οστεοπόρωσης. Σε όσο περισσότερες ερωτήσεις απαντήσατε με «Ναι», τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχετε ή να παρουσιάσετε στο μέλλον συμπτώματα οστεοπόρωσης.

Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε γιατρό και διατροφολόγο για τις κατάλληλες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβείτε, ώστε να θωρακίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον οργανισμό σας απέναντι στην οστεοπόρωση.

Πηγή: onmed.gr