6 Μάρτιος 2020, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2020, 22:21

Άρης Τρίτσης: Ο Έλληνας που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία

  • Άρης Τρίτσης: Ο Έλληνας που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία
    Ο αστροφυσικός Άρης Τρίτσης

Η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία ανακοίνωσε την απονομή του βραβείου MERAC στον δρ Άρη Τρίτση για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Αστροφυσική κατά την τελευταία τριετία.

Το βραβείο αποτελεί την ύψιστη διάκριση της ευρωπαϊκής αστρονομικής κοινότητας για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Ο Άρης Τρίτσης έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχοντας διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με θέμα την αστρογένεση και την αστροφυσική των διαστρικών νεφελωμάτων, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση. Η ανακάλυψή τους (που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Science), ότι το διαστρικό νεφέλωμα Musca δονείται ολόκληρο, με το «τραγούδι» του να αποκαλύπτει την τρισδιάστατη δομή του, είχε προσελκύσει τότε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το ευρύ κοινό.

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο University College του Λονδίνου και ήρθε στην Κρήτη το 2014 για τις διδακτορικές του σπουδές. Αποφοίτησε το 2017 και από τότε συνεχίζει την ερευνητική του καριέρα στην Αυστραλία ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.