6 Μάρτιος 2020, 00:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 23:18

Μηταράκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αποχωρούν 2.000 πρόσφυγες από νησιά

  • Μηταράκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αποχωρούν 2.000 πρόσφυγες από νησιά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τη διαβεβαίωση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών έδωσε ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στη Βουλή και υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που προβλέπει την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές όσων έχουν πάρει άσυλο και τη διακοπή της οικονομικής τους στήριξης. «Η κυβέρνηση έχει και στρατηγική και σχέδιο, και εντός του 2020 το δύσκολο και μεγάλο αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», υποστήριξε.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως είπε, θα έχουν φύγει από τα νησιά συνολικά 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες και από τις δομές 11.000 που πήραν άσυλο.

Επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα του πληθυσμού, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι 11.200 άνθρωποι λαμβάνουν ακόμα παροχές που δεν δικαιούνται, εκ των οποίων περίπου 2.000 παραμένουν ακόμα στα νησιά. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στους 10.000 υπολογίζονται όσοι έχουν ήδη αποχωρήσει, συν ακόμα 2.000 που θα φύγουν μέχρι το τέλος του μήνα, συμπεριλαμβανομένων όσων μπήκαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου οπότε ανεστάλη το καθεστώς χορήγησης ασύλου.

Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αμφισβήτησε τα νούμερα κάνοντας λόγο για προβληματικά μαθηματικά του υπουργού, και προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα ζητήσει κατάθεση εγγράφων στη Βουλή.

«Δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές όταν έχουμε 11.000 κάτω από τα δέντρα, κι αν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές εμείς δεν τη θέλουμε», αντέτεινε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα αντέδρασε άμεσα και στην ασύμμετρη και ευθεία απειλή κατά των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.