5 Μάρτιος 2020, 22:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 21:23

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Άνοιξε ο «φάκελος» Μιωνή

  • Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Άνοιξε ο «φάκελος» Μιωνή
    (Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή)

Με την κατάθεση του Νίκου Παππά άνοιξε την Πέμπτη ο «φάκελος Μιωνή» στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας είναι ο πρώτος που απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις.

Βασικό ερώτημα που τέθηκε είναι για ποιον λόγο ένας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ήταν σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με επιχειρηματία που διερευνάται για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Παρών στο ραντεβού ήταν και ο Νίκος Παππάς, όπως επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του, λόγω «παράκλησης από το Ισραήλ». Μάλιστα ο πρώην υπουργός ζήτησε να κληθεί να καταθέσει και ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να δώσει απαντήσεις για την «πρωτοβουλία» που ανέλαβε το 2013 ώστε να υπάρξει συμβιβασμός στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη του Σάμπυ Μιωνή με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Ποτέ δεν επιδείχθηκε το κείμενο του συμβιβασμού Φιλιππάκη-Μιωνή στις συναντήσεις που έγιναν παρουσία μου», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος όμως δεν απέφυγε να παραδεχθεί ότι η προεξόφληση εισαγγελικών πράξεων σε ένα τέτοιο κείμενο είναι μείζον ζήτημα που πρέπει η επιτροπή να διερευνήσει.

Βουλευτές της πλειοψηφίας, πάντως, τόνισαν ότι «είναι απαράδεκτο να καλείται αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε συνάντηση στο Μαξίμου με κάποιον επιχειρηματία που θεωρεί ότι διώκεται άδικα, ακόμη και αν τη συνάντηση την έχει ζητήσει άλλο κράτος». Επισημαίνουν, ακόμη, ότι και στην περίπτωση που το αντικείμενο της συνάντησης ήταν μόνο η αντιδικία Φιλιππάκη-Μιωνή δεν υπήρχε κανένας λόγος παρουσίας εκεί του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Μετά το τέλος της κατάθεσής του ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ποια είναι η γνώμη του για τα κίνητρα των καταγγελιών του επιχειρηματία. «Η πλειοψηφία της επιτροπής έπεσε σε ξέρα και χρησιμοποιεί την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή. Η γραμμή της ΝΔ είναι πως έχει τον κατηγορούμενο και τώρα πρέπει να βρει την κατηγορία», είπε.

Στην προκαταρκτική επιτροπή απέστειλε υπόμνημα ο εκδότης της εφημερίδας δημοκρατία Γιάννης Φιλιππάκης, ο οποίος κατηγορεί τον επιχειρηματία ότι είπε ψέματα στην κατάθεσή του και παραθέτει το ιστορικό των προσπαθειών εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρώτα από τον Αντώνη Σαμαρά και μετά από τον Νίκο Παππά.