5 Μάρτιος 2020, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 12:53

Αποχωρεί ο πρόεδρος του Σύλλογου Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής», Κωνσταντίνος Καλτσίδης

  • Αποχωρεί ο πρόεδρος του Σύλλογου Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής», Κωνσταντίνος Καλτσίδης
    Ο Κωνσταντίνος Καλτσίδης (φωτ.: Photos Stamatis)

Με επιστολή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής» Κωνσταντίνος Καλτσίδης γνωστοποίησε την αποχώρησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου.

Ο Κωνσταντίνος Καλτσίδης διατέλεσε πρόεδρος στον «Διγενή» του ακριτικού Έβρου για πέντε χρόνια.

Ολόκληρη η επιστολή του:
Μετά από πέντε χρόνια ως πρόεδρος στο Σύλλογο Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής», ήρθε η ώρα να αποχωρήσω. Πέντε χρόνια με ανιδιοτέλεια, χωρίς κανένα προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό όφελος. Υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις το Σύλλογο Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής», διαμέσου του οποίου και τον ποντιακό ελληνισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια με υπομονή, επιμονή αλλά και με συλλογικές προσπάθειες καταφέραμε τόσο πολλά και σημαντικά για το σύλλογο και τον ποντιακό ελληνισμό. Από την πρώτη μέρα, το ΔΣ και τα μέλη του με στήριξαν και έγιναν κοινωνοί στο όραμα και στις σκέψεις μου. Μαζί τραβήξαμε σκληρό κουπί για να καταφέρουμε όλα όσα είχαμε βάλει στόχο.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση και την επίτευξη των στόχων μας δεν ήταν μοναχικός.

Είχαμε την ευλογία να έχουμε συμπαραστάτες σε τούτο το δύσκολο ταξίδι. Πρώτα τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνό, ο οποίος αγκάλιασε με τη σοφία του τις ιδέες και τις σκέψεις μας, δίνοντάς μας πάντα την ορθότερη συμβουλή και λύση σε όλα. Τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν αντιδήμαρχο Γεώργιο Καραγιάννη, τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ορεστιάδας. Σε όλους και σε κάθε έναν ξεχωριστά οφείλουμε τα μέγιστα διότι έμπρακτα αγκάλιασαν και υλοποίησαν το αίτημά μας για την ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, εδώ στην αγαπημένη ακριτική Νέα Ορεστιάδα, στην απαρχή της Ελλάδος μας, ώστε ως φάρος να φωτίζει το δρόμο του ξεριζωμού των προγόνων μας.


Λεπτομέρεια του μνημείου στην Ορεστιάδα (φωτ.: Ευθύμιος Δημητρίου)

Επίσης συμπαραστάτες μας στάθηκαν και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, με πρώτο τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Τανιμανίδη. Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» αγκάλιασε το αίτημά μας και έτσι είχαμε την ευλογία να υποδεχτούμε την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Νέα Ορεστιάδα, να μας παραχωρήσει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και να τιμήσει το σύλλογο με το χρυσό μετάλλιο της «Σουμελιώτισσας» για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.

Με τις δράσεις μας και λειτουργώντας με ανιδιοτέλεια και πλήρη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας αλλά και Ποντίων και φιλοποντίων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλοι τους σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο μας στήριξαν οικονομικά και έτσι μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε στις λειτουργικές μας ανάγκες.

Δεν αποχωρώ με χαρά, έκλεισε όμως ένας κύκλος στη ζωή μου. Φεύγω γεμάτος αφού είχα την τύχη, την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι με τις πράξεις τους τίμησαν και τιμούν τον ποντιακό ελληνισμό με ανιδιοτέλεια. Ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν τον οργανωμένο χώρο, από τους οποίους άντλησα γνώσεις και δύναμη για να γίνω καλύτερος. Όλοι αυτοί με πράξεις καθημερινά αποδεικνύουν ότι ζουν για τον Πόντο.

Σε αυτό το ταξίδι δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα και δεν ήταν όλοι άγγελοι. Δυστυχώς γνώρισα ανθρωπόμορφα τρωκτικά που το μόνο που επιδίωκαν και επιδιώκουν ακόμα από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο ήταν και είναι η ικανοποίηση των προσωπικών και οικογενειακών τους φιλοδοξιών. Είναι τα τρωκτικά τα οποία χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τον οργανωμένο χώρο ως υποπόδιο, ώστε να ανέλθουν τα σκαλοπάτια των κοινωνικών τάξεων, με απώτερο σκοπό να βολέψουν τους εαυτούς τους. Είναι αυτοί οι οποίοι με την πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» καταφέρνουν να υπάρχουν στον οργανωμένο χώρο. Τα τρωκτικά αυτά όταν καταδεικνύεις τις παρατυπίες τους, φορούν τον μανδύα του συκοφάντη και χωρίς ντροπή σκορπούν λάσπη για να καλύψουν την αλήθεια.

Αυτά τα τρωκτικά είναι η αιτία που η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού προωθείται με ρυθμούς χελώνας.

Γνώρισα τρωκτικά που εισχωρούν στα σωματεία μας με μοναδικό σκοπό το οικονομικό τους όφελος, λειτουργώντας αποκλειστικά κατόπιν αμοιβής, έχοντας στο τέλος και την απαίτηση να τους αναγνωρίσουμε τη δήθεν προσφορά τους. Γνώρισα τρωκτικά που εισχωρούν στα σωματεία μας με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των σαρκικών τους ορέξεων. Όλα αυτά τα τρωκτικά δεν έχουν ράτσα, δεν έχουν θρησκεία, δεν έχουν πατρίδα.

Δεν θα υπάρχει τίποτα το άξιο λόγου, κάτι που να θυμίζει το πέρασμα αυτών των ανθρώπων από τον οργανωμένο χώρο όταν θα φύγουν από αυτόν τον μάταιο κόσμο, η μονή κληρονομιά τους θα είναι τα ψέματα, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι ανηθικότητές τους. Όλοι αυτοί ζουν από τον Πόντο.

Όλα αυτά τα ανθρωπόμορφα τρωκτικά είναι απαιτητό και επιβεβλημένο να απομακρυνθούν αν θέλουμε να προχωρήσουμε βήματα εμπρός, αν επιθυμούμε να επιτύχουμε τον έναν και μοναδικό στόχο μας, τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Κάποιοι σιωπούν από αδιαφορία και κάποιοι από συμφέρον, όσοι σιωπούν για οποιονδήποτε λόγο το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται συνένοχοι σε όλη αυτήν την κατάσταση. Κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, για όλα όσα μαζί ζήσαμε και καταφέραμε, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω σε όλους εσάς οι οποίοι ήσασταν συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες σε αυτό το αξέχαστο ταξίδι.

Εύχομαι και είμαι σίγουρος πως το νέο ΔΣ θα συνεχίσει με αφοσίωση και αυταπάρνηση το έργο μας. Είναι αυτονόητο πως θα είμαι δίπλα τους σε ό,τι μου ζητηθεί, στο πλαίσιο πάντα των σκοπών του συλλόγου αλλά και για δράσεις που θα βοηθήσουν τον τόπο όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

Κωνσταντίνος Ν. Καλτσίδης