5 Μάρτιος 2020, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 11:49

Μέτρα αποσυμφόρησης των hot spot θα εξετάσουν οι ΥΠΕΞ της EE

  • Μέτρα αποσυμφόρησης των hot spot θα εξετάσουν οι ΥΠΕΞ της EE
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στο Ζάγκρεμπ, μιας και η Κροατία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 προκειμένου να εξετάσουν την παροχή βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, και κυρίως την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.

Η άτυπη σύνοδος, παρουσία και του Νίκου Δένδια, θα ξεκινήσει σήμερα με γεύμα εργασίας για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος του Νίκου Δένδια, θα συγκληθεί το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την κατάσταση στα σύνορα, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία. «Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών θα προτείνουν επίσης μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, ενώ προβλέπεται και η χορήγηση ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Ο σκοπός μας είναι να φροντίσουμε ώστε τα σύνορα αυτά να παραμείνουν κλειστά και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή θέση θα είναι πολύ σθεναρή. Θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την ασφάλεια των συνόρων μας», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν Λε Ντριάν.