5 Μάρτιος 2020, 00:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 01:01

Μεταναστευτικό: Στο «Βασιλειάδη» στις Σέρρες όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα

  • Μεταναστευτικό: Στο «Βασιλειάδη» στις Σέρρες όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα
    O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη Σερρών σκοπεύει να δημιουργήσει κλειστό κέντρο φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, εκεί θα οδηγηθούν όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου, οπότε ανεστάλη το δικαίωμα του ασύλου με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μηταράκης: Θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες.

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο αρμόδιος υπουργός εκτίμησε ότι από βδομάδα θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες αναμένει τις προτάσεις τους – δεσμεύθηκε, όμως, ότι σύντομα θα αρχίσουν μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα. Προκειμένου δε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων, σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές.

Αντιδρά το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής
Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής σχετικά με το στρατόπεδο «Βασιλειάδη», παρουσία και του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου. Όπως είπε ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν τόσο με τον ίδιο όσο και με τη μητρόπολη σχετικά με το σχέδιο που υπάρχει για κλειστή δομή φιλοξενίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τη μη λειτουργία δομής στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη», το οποίο, όπως τονίζεται, είναι εντός του οικιστικού ιστού, γι’ αυτό είχε απορριφθεί ως λύση το 2015.

«Ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο 144 άτομα και άλλα 1.500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών. Επομένως, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, καλύπτεται η αναλογία 1% της κατανομής του προσφυγικού/ μεταναστευτικού πληθυσμού», καταλήγει το ψήφισμα.