5 Μάρτιος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 09:51

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, ιδρυτής του θρυλικού οίκου κοσμημάτων BVLGARI

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, ιδρυτής του θρυλικού οίκου κοσμημάτων BVLGARI
    Ένα από τα πρώτα καταστήματα του οίκου

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ήταν ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο. Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη.

Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα.

Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε και ο Σωτήρης, που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Την περίοδο εκείνη η Παραμυθιά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα από τους Τούρκους.

Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην κοντινή Κέρκυρα. Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα, και ο Σωτήρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.

Το 1880 ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον Κρέμο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί. Η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο, και έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν. Μετακόμισαν στη Ρώμη. Έφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στη Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.

Έπειτα από διαφωνίες οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο  Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Μεταφέρθηκε στη Βία Κοντότι και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία.

Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία, και έως το 1913, με τη βοήθεια των παιδιών του, Τζόρτζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Μετά το θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη, το 1932, τα παιδιά με όρεξη και δημιουργικότητα ανέλαβαν εξολοκλήρου την επιχείρηση.


Ο Σωτήριος Βούλγαρης έξω από το κατάστημά του στο Σεντ Μόριτζ το 1910

Έως τη δεκαετία του ’70 η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις αποκτώντας παγκόσμια φήμη. Τα κοσμήματα, εμπνευσμένα από την ιταλική Αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Χόλιγουντ. Η Μέριλιν Μονρό και η Σοφία Λόρεν έχουν φορέσει τα πολυτελή κοσμήματα του οίκου.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είχε πει: «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ την μπίρα, αυτή μου έμαθε την BVLGARI».

Η οικογένεια δεν ξέχασε το τόπο της καταγωγής της και κατά καιρούς έκαναν δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας στην Παραμυθιά. Τα αδέρφια, παρόλο που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, βοήθησαν αρκετούς Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιταλία. Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες, αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

  • Πηγή: mixanitouxronou.gr.