3 Μάρτιος 2020, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2020, 17:18

Μητσοτάκης: Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν

  • Μητσοτάκης: Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν
    Ο Κ. Μητσοτάκης μιλά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στο Πνευματικό Κέντρο Καστανιών, στον Έβρο. «Η παρουσία της Ευρώπης εδώ στέλνει μήνυμα, μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της «με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της» και υπογράμμισε ότι «οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν». Επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν είναι Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, αλλά συνιστά ασύμμετρη απειλή και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών». Ακόμη, σημείωσε: «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Κάποιοι βολεύτηκαν και άφησαν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση που επικρατεί. Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αλλά συζητούν. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας την ηγεσία της ΕΕ για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.

Επισήμανε, ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σοφά ο χρόνος που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση.

«Ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι εργαζόμαστε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος» είπε. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε χώρες μέσα στην ΕΕ οι οποίες σπρώχνουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προς τις χώρες που εξαιτίας της γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της από τον Έβρο, επισήμανε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε κατηγορηματικά: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα». Ανήγγειλε χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείρηση του Μεταναστευτικού και συμπλήρωσε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα, με εξοπλισμό και προσωπικό, για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόθεσή μας να αποτρέψουμε να επαναληφθεί το 2015-’16. Έχω πει πολλές φορές ότι κανένα άλλο φαινόμενο δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και των κρατών-μελών, όπως η μεταναστευτική κρίση την οποία είδαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες είδαμε ιδίοις όμμασι».


Πρωθυπουργός και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κοιτάζουν δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης που πετάχθηκαν
προς τις ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δ. Παπαμήτσος)

Να σημειωθεί ότι πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου, είχε προηγηθεί αυτοψία από αέρος στα ελληνικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο κατά την επίσκεψή τους στο Φυλάκιο 1. Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από το πρωί στον Έβρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς.