3 Μάρτιος 2020, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2020, 12:53

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Κοροσίδης, ένας άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στην ομογένεια της Αυστραλίας

  • Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Κοροσίδης, ένας άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στην ομογένεια της Αυστραλίας
    (Φωτ.: Νικόλαος Μακρίδης)

Με συγκινητικά λόγια η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας αποχαιρετά τον Σπύρο Κοροσίδη, τον άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ελληνική ομογένεια Αυστραλίας, διατέλεσε πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας και υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της Ποντιακής Αδελφότητας «Παναγία Σουμελά».

Ο Σπύρος Κοροσίδης ήταν ένας πράος, ευγενής άνθρωπος, με τεράστια προσφορά προς την πατρίδα και την ομογένεια.

Γεννήθηκε το 1928 στον Άλωρο Αλμωπίας του νομού Πέλλας. Το 1954 παντρεύτηκε την πολυαγαπημένη του σύντροφο Βέρα και μαζί μετανάστευσαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Εγκαταστάθηκαν στη Μελβούρνη καθώς ήταν μια πόλη γεμάτη ευκαιρίες ειδικά για τους νεαρούς μετανάστες.

Πόντιος στην καταγωγή, μαζί με άλλους συντοπίτες του ίδρυσαν την Ποντιακή Αδελφότητα «Παναγία Σουμελά» το 1956, ενώ κάποια χρόνια αργότερα, καθώς μέσα του υπήρχε η άσβεστη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και ιδιαίτερα για τη Μακεδονία, υπήρξε συνιδρυτής του Εθνικού Παμμακεδονικού Οργανισμού (ΕΠΟ). Αργότερα ιδρύθηκε και η Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας όπου και εκεί υπήρξε συνιδρυτικό και δραστήριο μέλος.

Το 1973 στο πρώτο Παναυστραλιανό Συνέδριο εκλέχτηκε ύπατος γενικός γραμματέας και δύο χρόνια αργότερα εκλέχθηκε ύπατος πρόεδρος. Ο Σπύρος Κοροσίδης συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές οικονομικής βοήθειας στον Ερυθρό Σταυρό, στο Ελληνικό Παράρτημα RSL Μελβούρνης και στην ΑΧΕΠΑ, και υπήρξε ενεργό μέλος της Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου και της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Τέλος διατέλεσε πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας και το 2016 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (Order of Australia) για τη διαρκή προσφορά του στους ομογενειακούς οργανισμούς και στην ελληνική κοινότητα ευρύτερα.

«Η προσφορά του και η αγάπη του για την παροικία μας θα μας λείψει. Εκφράζουμε από καρδιάς τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους λοιπούς συγγενείς. Ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει» αναφέρεται στο συλλυπητήριο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο Παναγιώτη Στεφανίδη και τον γενικό γραμματέα Νικόλαο Μακρίδη.