1 Μάρτιος 2020, 19:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάρτιος 2020, 19:33

Sputnik: Ελεύθερος ο αρχισυντάκτης που συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές στην Πόλη

  • Sputnik: Ελεύθερος ο αρχισυντάκτης που συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές στην Πόλη
    Ο δημοσιογράφος Μαχίρ Μπόζτεπε (φωτ.: sputnik.news.gr)

Ελεύθεροι αφέθηκαν, αφού κρατήθηκαν προσωρινά για αρκετή ώρα, ο αρχισυντάκτης και τρεις συνεργάτες του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αντίστοιχα. Ο Μαχίρ Μποζτεπέ «αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέθεσε στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Η αποφυλάκισή του δημοσιογράφου έγινε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και η σύλληψή του.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μποζτεπέ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας έρευνας για «προσβολή του τουρκικού έθνους και του τουρκικού κράτους» και «επίθεση στην ενότητα του Κράτους και την ακεραιότητα της χώρας».

Οι άλλοι τρεις συνεργάτες του Sputnik «Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ανακρίθηκαν από εισαγγελέα». Οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να μην ασκήσουν διώξεις στα τρία αυτά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ διατύπωσε τους φόβους για «περαιτέρω επιπλοκή» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με το περιστατικό που συνέβη με το Sputnik. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «καταδίκασε» στο Twitter «τις απειλές και την απόπειρα επίθεσης» εναντίον των δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία και «κάλεσε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων ανταποκριτών».