1 Μάρτιος 2020, 12:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάρτιος 2020, 12:32

Απελευθέρωση 5.000 ανταρτών προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν

  • Απελευθέρωση 5.000 ανταρτών προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν
    Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν (φωτ.: EPA)

Μία ημέρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ταλιμπάν, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται για την απελευθέρωση 5.000 ανταρτών, όπως προβλέπεται στο κείμενο. «Η απελευθέρωση των μελών των Ταλιμπάν που κρατούνται στις αφγανικές φυλακές δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των άμεσων συνομιλιών με τους αντάρτες», δήλωσε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι.

Βάσει της συμφωνίας, ΗΠΑ και Αφγανιστάν θα πρέπει να απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους και οι Ταλιμπάν 1.000 αιχμαλώτους πριν από τις ενδοαφγανικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Άσραφ Γάνι, μέχρι την υπογραφή μιας πλήρους εκεχειρίας παρατείνεται η μερική εκεχειρία που έχει ήδη συμφωνηθεί. Στη συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν αντέδρασε έντονα το Ιράν, το οποίο τονίζει ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία δικαιοδοσία και ότι η ειρήνη στο Αφγανιστάν μπορεί να έρθει μόνο μέσω του εσωτερικού διαλόγου και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των γειτόνων της χώρας.