29 Φεβρουάριος 2020, 17:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2020, 17:16

Κανονικά η Σκυριανή Αποκριά, δεν αναβάλλεται λόγω κορονοϊού

  • Κανονικά η Σκυριανή Αποκριά, δεν αναβάλλεται λόγω κορονοϊού
    (Φωτ.: Facebook / Σκυριανή Απόκρια / Skyrianí Apókria - Carnival)

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αναβολή όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Σκύρο που κορυφώνονται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής κανονικά.

Ο Δήμος Σκύρου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το έθιμο δεν διοργανώνεται από κανέναν φορέα και διαδραματίζεται σε ανοιχτούς χώρους, τους δρόμους και τα σοκάκια του νησιού.

Έτσι, νωρίς το πρωί βγήκαν τα παιδιά ντυμένα κορέλες και φράγκοι και το μεσημέρι οι έφηβοι. Το βράδυ οι ενήλικες, αφού συγκεντρωθούν στο κέντρο της Χώρας, θα ανέβουν στο κάστρο κουνώντας τις κουδούνες ώστε να χτυπήσουν την καμπάνα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια στην πλατεία θα αναβιώσει και το δρώμενο με τον γέρο, την κορέλα και τον φράγκο, που θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο γλέντι.

Το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής στο πλαίσιο της Σκυριανής Αποκριάς γιορτάζεται το έθιμο της τράτας – ένα καΐκι με ρόδες γυρνά στους δρόμους του νησιού και οι επιβάτες του σατιρίζουν την επικαιρότητα, συχνά και με αυτοσχέδια στιχάκια.

Το μεσημέρι προς το απόγευμα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι γέροι και οι κορέλες. Από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης οι κάτοικοι της Σκύρου φορούν τις παραδοσιακές τους στολές και γιορτάζουν στους δρόμους μαζί με τους επισκέπτες.