29 Φεβρουάριος 2020, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2020, 14:17

Έφυγε από τη ζωή ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος

  • Έφυγε από τη ζωή ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε ηλικία 94 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1926. Έζησε στην Πάτρα, όπου το 1948 ξεκίνησε να διδάσκει ως κατηχητής.

Ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος υπήρξε ιδρυτής της μοναστικής αδελφότητας «Χρυσοπηγή» και πνευματικός πατέρας του μακαριστού Χριστόδουλου.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1956 και πρεσβύτερος το 1959. Το 1957 άρχισε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε. Συγκατοίκησε με τον Αθανάσιο Λενή, μετέπειτα μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, και με τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρήστο Παρασκευαΐδη.

Το 1961 η μικρή αδελφότητα εγκαταστάθηκε στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίστηκε ηγούμενος. Ύστερα από παραμονή δύο ετών, και αφού πρώτα αναστήλωσε εκ βάθρων τη μονή, ο Καλλίνικος και η αδελφότητά του επέστρεψαν· το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.

Η Μονή της Παναγίας Χρυσοπηγής ιδρύθηκε το 1973 μαζί με τους αρχιμανδρίτες πλέον Αμβρόσιο και Χριστόδουλο, και ηγούμενο τον Καλλίνικο. Το 1975 εξελέγη τιτουλάριος μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. Στις 12 Ιανουαρίου 1978 εξελέγη μητροπολίτης Πειραιώς.

Κατά την παραμονή του στο θρόνο της Μητρόπολης Πειραιά ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο, ενώ δημιούργησε οργανωμένα συσσίτια για απόρους πολίτες. Σταθμός στην ποιμαντορία του η ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας. Έκτοτε δεν αναφέρθηκε ποτέ, ούτε επισκέφθηκε την τοπική Εκκλησία που επί 28 χρόνια διακόνησε. Η μόνη φορά που βρέθηκε σε χώρο εκκλησιαστικής διοίκησης ήταν τον προηγούμενο Οκτώβριο, στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη προκειμένου να συγχαρεί τον νέο γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη.

Από τη θέση του ηγούμενου της Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής παραιτήθηκε το 2019.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.