26 Απρίλιος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Ολάντ: «Πρόοδος τα συλλυπητήρια Ερντογάν για την γενοκτονία των Αρμενίων»

  • Φρανσουά Ολάντ: Τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν

Ολάντ: «Πρόοδος τα συλλυπητήρια Ερντογάν για την γενοκτονία των Αρμενίων»

Τα συλλυπητήρια που υπέβαλε τη Τετάρτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 99 χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων, αποτελούν «μια πρόοδο», όμως δεν είναι αρκετά, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Είναι μία λέξη που έπρεπε να ακουστεί, η οποία όμως δεν μπορεί να αρκεί», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια της τελετής μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας στο Παρίσι. «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι αυτό που συνέβη, ακόμη κι αν υπήρξε μια πρόοδος» από την πλευρά της Τουρκίας, συνέχισε ο ίδιος.

«Η σημερινή τελετή μνήμης είναι μια πρόβα γιατί μαζί προετοιμάζουμε την τελετή της εκατονταετίας το 2015. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας για την τελετή αυτή και στις 24 Απριλίου (2015) δεν θα είμαι εδώ ανάμεσά σας, αλλά στο Γερεβάν για την εκατονταετία», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε χθες, Τετάρτη, τα συλλυπητήρια της Τουρκίας «στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915», με την ευκαιρία της 99ης επετείου των σφαγών που είχαν στόχο την αρμενική κοινότητα κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι η πρώτη φορά που ένας τούρκος αξιωματούχος αυτού του επιπέδου μιλάει τόσο ανοικτά για τα γεγονότα που στιγμάτισαν τα τελευταία χρόνια της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», την οποία η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πηγή: express.gr