29 Φεβρουάριος 2020, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2020, 12:17

Εντείνεται η πίεση στα σύνορα του Έβρου – Οργανωμένη απόπειρα βλέπει η κυβέρνηση

  • Εντείνεται η πίεση στα σύνορα του Έβρου – Οργανωμένη απόπειρα βλέπει η κυβέρνηση
    (Πηγή: kathimerini.gr)

Με κάθε τρόπο είναι διατεθειμένοι να περάσουν στο ελληνικό έδαφος οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από το πρωί της Παρασκευής μετακινήθηκαν μαζικά προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Όλο το βράδυ ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ σήμερα το πρωί η ένταση συνεχίστηκε με πετροπόλεμο από τη μία και με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά από την άλλη.

Η ένταση αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες, το ίδιο και οι ροές ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Υπολογίζεται ότι στο τελωνείο στις Καστανιές παραμένουν 2.000-3.000 άτομα. Κάποιοι επιλέγουν να φύγουν προς το ποτάμι για να βρουν τα περάσματα που θα τους επιτρέψουν να μπουν στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη φτάνουν διαρκώς λεωφορεία.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δέχθηκε χθες μια οργανωμένη οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων. «Και άντεξε, προστατεύοντας και τα σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στον Έβρο φτάνουν διαρκώς αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ υπάρχουν και δύο μονάδες των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Στα δε νησιά από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. «Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν, κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Νέες απειλές από τον Ερντογάν
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία», γι’ αυτό, όπως επανέλαβε, θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοιχτά. Ακόμα, επέκρινε την Ένωση επειδή δεν βοήθησε αρκετά την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

Μάλιστα, ενημέρωσε το ακροατήριο του ότι από χθες 18.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ευρώπη, αριθμός που δεν επιβεβαιώνεται από καμία άλλη πηγή. «Σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000, και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», κατέληξε.