26 Απρίλιος 2014, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων

  • Οι Αργοναύτες - Κομνηνοί τιμούν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο | 26 Ιαν 2014

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων

Υποδοχή, υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Παύλου το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00, τμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου προ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, Ελληνικού.

Εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης Ποντίων.

Θα ακολουθήσουν Ποντιακοί χοροί και ποντιακό παραδοσιακό γλέντι. Δείτε εδώ

Άγιος Ευγένιος o Τραπεζούντιος

Ο Άγιος Ευγένιος ήταν και θα είναι ο πολιούχος Άγιος της Τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο Τραπεζούντιος. Συνδέεται με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του, αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής του. Μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. (21 Ιανουαρίου 290), στην ίδια πόλη κατά την διάρκεια των μεγάλων διώξεων που υπέστησαν οι Χριστιανοί επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μία εποχή όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληρότερων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας, Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά Του.

Ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε με τους συναθλητές του Ουαλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα την 21η Ιανουαρίου 290 μ.Χ. οπότε τιμάται η μνήμη και των τεσσάρων μαρτύρων. Το σκήνωμα του Αγίου ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου του μαρτυρίου του, οπότε και χτίστηκε ο ναός προς τιμή του.

Η τιμή του Αγίου άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα. Αργότερα οι μεγάλοι Κομνηνοί τον καθιέρωσαν προστάτη τους, γεγονός που εξηγεί και τη συχνή απεικόνισή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Ένωση Ποντίων Σουρμένων
Δείτε τα στοιχεία της Ένωσης

Διαβάστε ακόμη:

Παμποντιακό Πανοΰρ στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων | 23 έως 27 Απρ 2014