28 Φεβρουάριος 2020, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2020, 17:26

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα στο Ιντλίμπ

  • Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα στο Ιντλίμπ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Ramil Sitdikov / Kremlin Pool)

Ο θάνατος των 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ ήταν η αφορμή της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και οι δύο δήλωσαν «σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή και συμφώνησαν ότι χρειάζονται «επιπλέον μέτρα». Κι όλα καλά σε διπλωματικό επίπεδο. Ή περίπου καλά.

Λίγο πριν την τηλεφωνική συνομιλία τους ο Ρώσος ΥΠΕξ Σεργκέι Λαβρόφ αφού συλλυπήθηκε της Τουρκία για την απώλεια των στρατιωτών, τόνισε ότι παραβιάζεται η εκεχειρία και οι συριακές δυνάμεις έχουν δικαίωμα να απαντήσουν!

«Σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στην ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μόσχα, βέβαια, θα εργαστεί ώστε να αποφευχθούν νέες «τέτοιες τραγωδίες» και θα «κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτών» που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία.

Απαραίτητα νέα μέτρα

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τι λέει το NATO

Την ίδια ώρα Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν την επίθεση στην Ιντλίμπ και σημείωσε, έπειτα από σύνοδο των πρεσβευτών της συμμαχίας, ότι το NATO είναι αλληλέγγυο στην Τουρκία.

«Καλούμε τη Ρωσία και το καθεστώς της Συρίας να σταματήσουν τις επιθέσεις, να σταματήσουν τις αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις (...) επίσης καλούμε τη Ρωσία και τη Συρία να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη σύνοδο των πρεσβευτών του NATO για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. «Καλούμε τη Συρία και τη Ρωσία να δεσμευτούν πλήρως στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Συρία», κατέληξε.