28 Φεβρουάριος 2020, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2020, 17:26

Για εβδομάδες «κυκλοφορούσε» στην Ιταλία ο Covid-19 χωρίς να έχει ανιχνευθεί

  • Για εβδομάδες «κυκλοφορούσε» στην Ιταλία ο Covid-19 χωρίς να έχει ανιχνευθεί
    (Φωτ.: EPA / Matteo Corner)

Στη διαπίστωση ότι ο Covid-19, ο νέου τύπου κορονοϊός από την Κίνα, «κυκλοφορούσε» εδώ και εβδομάδες στην ιταλική χερσόνησο χωρίς να έχει ανιχνευθεί, κατέληξαν ερευνητές στο Μιλάνο. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews 24, ο καθηγητής Μάσιμο Γκάλι, επικεφαλής της ομάδας που απομόνωσε το ιταλικό στέλεχος του ιού, διευκρίνισε ότι ασθενείς θα πρέπει να υπήρχαν πολύ προτού καταγραφεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Η μελέτη της ιταλικής εκδοχής του ιού θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της επιδημίας και στην ανάσχεσή της», δήλωσε ο Μάσιμο Γκάλι.

Τις τελευταίες 12 ώρες μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην οποία είναι πρωτεύουσα το Μιλάνο, έγιναν 51 εισαγωγές στο νοσοκομείο, λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, οι νεκροί λόγω των επιπλοκών από την ιογενή πνευμονία είναι 17. Επίσης, αποφασίστηκε να ανακοινώνονται μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά· έτσι, ανακοινώθηκε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 650 κρούσματα.

Η ιταλική κυβέρνηση διόρισε τους γνωστούς οικονομολόγους Γκούντερ Πάουλι και Μαριάνα Μαζουκάτο σε θέσεις ειδικών συμβούλων. Σκοπός είναι να προτείνουν σειρά μέτρων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία.

Σε ετοιμότητα είναι και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν δεν παίρνει μέτρα θωράκισης της οικονομίας. Προς το παρόν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 60, ωστόσο, όπως επανέλαβε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται. Ακόμα, πρόσθεσε ότι αρκετοί ασθενείς είναι ήδη στη φάση της αποθεραπείας.