29 Φεβρουάριος 2020, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2020, 12:39

Covid-19: Τα 8 μέτρα της ΓΓΠΠ, και 19 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Πανδημία SARS-CoV-2: 35 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Καμπάνια ενημέρωσης ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν τα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κορονοϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσής του.

Τίτλος της καμπάνιας, «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Ασπίδα μας η Γνώση».

 1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
 2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
 4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
 5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ.: 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 6. Αν παρουσιάσουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε και φυλλάδιο με 19 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.