28 Φεβρουάριος 2020, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2020, 23:25

Αυστραλία: Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι απαιτούν την αναγνώριση των γενοκτονιών (βίντεο)

  • Αυστραλία: Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι απαιτούν την αναγνώριση των γενοκτονιών (βίντεο)
    Η ενωμένη αντιπροσωπεία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στα προπύλαια του Αυστραλιανού Κοινοβουλείου στην Καμπέρα (φωτ.: ΟΠΣΑ)
  • Αυστραλία: Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι απαιτούν την αναγνώριση των γενοκτονιών (βίντεο)
    (Φωτ.: ΟΠΣΑ)

Οι κορυφαίοι οργανισμοί των ομογενειών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Αυστραλίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, ανακοινώνοντας με αυτό την έναρξη της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας την περασμένη Τρίτη.

Η ιστορική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι των τριών ομογενειών είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους με κοινοβουλευτική αναγνώριση των τριών γενοκτονιών.

«Με το Μνημόνιο αυτό επίσης δηλώνεται ότι οι τρεις ομογένειες θα δρουν από κοινού εναντίον κάθε προσπάθειας του τουρκικού κράτους να χρησιμοποιεί ως "όμηρους" ή ως "διαπραγματευτικά όπλα", τους τιμημένους τάφους των ΑΝΖΑΚ στη Χερσόνησο της Καλλίπολης της Ανατολικής Θράκης καθώς και την πρόσβαση Αυστραλών στους τάφους και στα εκεί μνημεία. Τέτοιου είδους προσπάθειές να πιέσει ή να πείσει το αυστραλιανό κράτος να γίνει "συμμέτοχος" στην εκστρατεία άρνησης των γενοκτονιών του τουρκικού κράτους δεν θα καρποφορήσουν» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλία (ΟΠΣΑ) που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο Παναγιώτη Στεφανίδη και τον γενικό γραμματέα Νικόλαο Μακρίδη.


Οι αντιπρόσωποι που υπέγραψαν το μνημόνιο Χάικ Καϊσεριάν, Παναγιώτης Διαμάντης και Χέρμις Σαχίν (Φωτ.: ΟΠΣΑ)

Εκ μέρους της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» μίλησε ο Χάικ Καϊσεριάν από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι τρεις ομογένειες –ένα μεγάλο μέρος εκ των οποίων κατάγονται από επιζώντες των γενοκτονιών– θεωρούν ότι αυτό το μνημόνιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των κοινών τους στόχων. «Η παρουσίαση της "Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης" και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δείχνει την αποφασιστικότητά μας να διπλασιάσουμε τις κοινές μας προσπάθειες» δήλωσε ο Χ. Καϊσεριάν, «έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η Αυστραλία είναι με το μέρος της αλήθειας και της δικαιοσύνης στο θέμα των γενοκτονιών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι της «ΕΠΔ» απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να υπογράψουν δήλωση υποστήριξης της αναγνώρισης των γενοκτονιών.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής, πρώην ιστορικός του Αυστραλιανού Πολεμικού Μνημείου, νυν καθηγητής της Αυστραλιανής Σχολής Ευελπίδων και συγγραφέας Πίτερ Στάνλεϊ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των γενοκτονιών από την Αυστραλία .


(Φωτ.: ΟΠΣΑ)

«Η ομογένεια εισέρχεται σε μια νέα φάση πολιτικής πίεσης υπέρ των εθνικών θεμάτων, και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθοδηγώντας την επόμενη γενιά υπερασπιστών των ελληνικών δικαίων στους αντίποδες με αυτή την νέα πρωτοβουλία και καλλιεργώντας μια πιο επαγγελματική και ενωμένη προσέγγιση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΠΣΑ, Παναγιώτης Στεφανίδης.

«Αυτά είναι ιστορία της Αυστραλίας – αφηγήσεις Αυστραλών οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους, αλλά και από το υστέρημά τους δωρεές χρημάτων αλλά και τροφίμων, για ανθρώπους στην άλλη άκρη της γης ώστε να επιβιώσουν. Ευχαριστούμε την Αυστραλία γι' αυτήν τη βοήθεια, για το καταφύγιο το οποίο πρόσφερε στους προγόνους μας, και προσβλέπουμε στην πραγματοποίηση του ονείρου της κοινοβουλευτικής αναγνώρισης αυτών των ιστοριών» ανέφερε, κλείνοντας την εκδήλωση, ο γενοκτονολόγος Παναγιώτης Διαμάντης.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν χορευτικές παραστάσεις, ενώ ακολούθησε γεύμα με τοπικό αυστραλιανό φαγητό, κρασί από Ελλάδα και Κύπρο και κονιάκ από Αρμενία. Παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καμπέρας Πέτρος Κηπουρός, η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρθα Μαυρομάτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Καμπέρας Ιωάννης Λουκαδέλλης, καθώς και πολλοί βουλευτές, διπλωμάτες, γραφειοκράτες, καθηγητές πανεπιστημίων, αντιπρόσωποι Τύπου και ηγετικές προσωπικότητες των ομογενών.