28 Φεβρουάριος 2020, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2020, 14:02

Η Τουρκία απειλεί με το Μεταναστευτικό την Ευρώπη – Η Ελλάδα παίρνει αυστηρά μέτρα (βίντεο)

  • Η Τουρκία απειλεί με το Μεταναστευτικό την Ευρώπη – Η Ελλάδα παίρνει αυστηρά μέτρα (βίντεο)
    Σύρος μεταφέρει χάρτη με τη Συρία και την Τουρκία ενώ περνάει μαζί με άλλους το συνοριακό πέρασμα «Cilvegozu», κοντά στο Χατάι (φωτ.: EPA/SEDAT SUNA)

Συναγερμός έχει σημάνει στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, σε όποιον θέλει να περάσει. Η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Ήδη έκλεισε το τελωνειακό σημείο διέλευσης των Καστανεών με αποτέλεσμα αρκετοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στην χώρα αλλά και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα radioevros.gr το τελωνείο έκλεισε στις 11:00 το πρωί και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει. Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει την φύλαξη των συνόρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χθες ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην εντατικοποίηση των ενεργειών της Ελλάδας για να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά μας.

«Προσοχή, όμως. Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί. Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας».

Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες περίπου 300 προσφύγων που από την Αδριανούπολη κατευθύνονται προς τα ελληνικά σύνορα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συγκεντρωμένους στα παράλια που ετοιμάζονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά δια θαλάσσης. Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.