27 Φεβρουάριος 2020, 22:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 22:32

Προσφυγικό: Ο Μητσοτάκης θα επισκεφτεί Σάμο, Χίο και Λέσβο

  • Προσφυγικό: Ο Μητσοτάκης θα επισκεφτεί Σάμο, Χίο και Λέσβο
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Με συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σύσκεψη καλλιεργήθηκε ένα εποικοδομητικό κλίμα και τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα, με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, η άμεση διαβούλευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια και η υποβολή προτάσεων από πλευράς τους, ενώ ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες και τα τρία νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο).

Όπως ανακοινώθηκε, μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε επίσης, ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο, και θα υποβάλουν προτάσεις. Σαφές έγινε ότι αποτελεί κοινό τόπο η αναγνώριση της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί, με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά, ξεκινώντας τις επόμενες μέρες από τη Σάμο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Άρη Χατζηκομνηνό, στη σύσκεψη προσκλήθηκε τελικά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χατζηκομνηνό συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.